Biskupijsko-misionarsko sjemenište Redemptoris Mater u Puli, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Eduard Strenja), 2004.

Redemptoris Mater, Biskupijsko-misionarsko sjemenište

Redemptoris Mater, Biskupijsko-misionarsko sjemenište, katolička odgojno-obrazovna biskupijska ustanova utemeljena u Puli 8.XII.1991. odlukom porečko-puljskoga biskupa Antuna Bogetića za pripremu pripadnika Neokatekumenskoga puta za svećeničko zvanje.

Smješteno je u prostorijama bivše vojarne »Vitomir Širola Pajo«, koje je hrvatska vlada ustupila biskupiji nakon što se jugoslavenska vojska povukla iz Pule 1991. Nazvano je poput drugih sjemeništa Redemptoris Mater (lat.: Mati Otkupiteljeva), što se od 1970-ih u dogovoru s Međunarodnom ekipom odgovornih Neokatekumenskoga puta otvaraju u biskupijama diljem svijeta za odgoj prezbitera kojima je Neokatekumenski put oslonac i potpora. Neokatekumenat, ili pokrsni katekumenat, novi je način katehizacije odraslih i »permanentni odgoj u vjeri«, o čemu je govorio Karol Wojtyła (papa Ivan Pavao II.) na II. vatikanskom saboru. Prva neokatekumenska zajednica nastala je 1964. u siromašnom predgrađu Madrida (pokretači Francisco-Kiko Argüello i Carmen Hernández, laici koje je podupirao madridski biskup C. Morcillo), potom se Neokatekumenski put raširio po biskupijama diljem svijeta, a u Istru je uveden za biskupa Bogetića 1989. (prvi su katehisti došli iz Italije).

Potom je u sjemenišnim prostorijama biskup Bogetić otvorio i Visoku teološku školu za izobrazbu prezbitera. Sjemenište je međunarodno, u njemu su bogoslovi različite nacionalne pripadnosti, rase, životne dobi i izobrazbe, koji se školuju za misijski rad u duhu neokatekumenata u bilo kojem dijelu svijeta kamo ih njihov biskup uputi.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Marijan Bartolić, Ivan Grah (priređivači), Crkva u Istri. Osobe, mjesta i drugi podaci Porečke i Pulske biskupije, Pazin 1999.