Skupština europskih regija, logo

Skupština europskih regija

Skupština europskih regija (SER; engl. Assembly of European Regions – AER; franc. Assemblée des Régions d’Europe –ARE), politička organizacija sa sjedištem u Strasbourgu (Francuska) koja zastupa interese regija i promiče sudjelovanje regija u donošenju odluka na europskoj razini te međuregionalnu suradnju u Europi.

Utemeljilo ju je 14.VI.1985. devet međuregionalnih organizacija i prva skupina od 47 regija, a danas broji 250 regija iz 30 europskih država i 12 međuregionalnih organizacija. Putem SER-a regije se uključuju u politički razvoj Europe, štite kulturnu raznovrsnost, razmjenjuju iskustva i potiču inicijative na ekonomskom i socijalnom planu, a kroz različite odbore djeluju i predlažu projekte vezane uz poljoprivredu, socijalne teme, okoliš, turizam, zdravstvo, zapošljavanje, rad s mladima i dr.

Istarska županija prva je od hrvatskih regija primljena u članstvo SER-a 1994. Odluku o primanju donio je Politički komitet 7.X.1994. na sastanku u Fortezzi di Basso kraj Firence, a potvrđena je 1.XII.1994. na redovitoj godišnjoj Generalnoj skupštini u Strasbourgu.

U SER-u je deset hrvatskih županija. Predsjednik dvaju odbora SER-a bio je 1998.-2000. Ivan Jakovčić, a u dva dvogodišnja mandata 2003.-07, obnašao je dužnost zamjenika predsjednika.


http://www.aer.eu/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply