Pariški mirovni ugovori

U Parizu je 10. veljače 1947., nakon mirovnih pregovora na tamošnjoj konferenciji 1946., potpisana skupina ugovora između pobjedničkih sila u Drugom svjetskom ratu i europskih saveznica poražene Njemačke. Jednim od njih Italija je Jugoslaviji ustupila dio Julijske Venecije s gornjim Posočjem i Krasom te većim dijelom Istre, Zadar, Cres, Lošinj, Unije, Lastovo i Palagružu. Ukinute su u Istri dotadašnje Zona A i Zona B, a na i dalje spornom području osnovan je Slobodni Teritorij Trsta.

Na dan potpisivanja ugovora u Puli je fašistkinja Maria Pasquinelli, u znak protesta, ubila britanskog zapovjednika, generala Roberta De Wintona.

S obzirom na to da je tim ugovorom Pula pripala Jugoslaviji, razdoblje do 15. rujna, kada je službeno obavljena primopredaja, obilježilo je veliko iseljavanje stanovništva, pretežno talijanskog, iz grada i okolice.

U Italiji se 10. veljače od 2004. obilježava kao Dan sjećanja (Giornata del ricordo), u spomen na egzodus s područja koja su joj u međuratnom razdoblju pripadala i na stradanja u fojbama.

Potpisivanje Pariških mirovnih ugovora 1947. finska je pošta obilježila prigodnom markom