Karojba, panorama s pinijama (u prvom planu je pinija srušena u kolovozu 2023.), (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Anđelo Dagostin), 2013.

Karojba

Karȏjba (tal. Caroiba), naselje 7 km južno od Motovuna (45°18′N; 13°49′E; 211 m nadmorske visine); 413 stanovnika (2021.); sjedište općine.

Nalazi se na raskrižju županijskih cesta koje vode iz Motovuna, Pazina i Poreča (Višnjana).

Stanovnik je Karobjȃn i Karȍjac, stanovnica Karobjȃnka i Karȏjka, pridjev karobjȃnski i karȏjski.

Stanovnici se bave pretežito poljodjelstvom (vinova loza, masline, povrće) i stočarstvom (goveda, svinje), a dijelom rade u tercijarnim djelatnostima.

Toponim se spominje 1258. a potječe od lat. quadruvium (križanje dviju cesta). Antički spomenici pronađeni u romaničkoj crkvi sv. Andrije na groblju i oko nje svjedoče o kontinuiranoj nastanjenosti prostora. U srednjem vijeku pripadala je Motovunu, te je slijedila njegov razvitak (feud porečkih biskupa, zatim knezova Goričkih, od 1278. Venecije). U Karojbi su posjede imale motovunske plemićke obitelji. Župna crkva Svih svetih izgrađena je 1580. na mjestu starije, proširena 1840. i 1913., a obnovljena 1986.

U staroj trafostanici (1921.) na južnom ulazu u Karojbu HEP-ova je izložba razvoja elektrodistribucije u Istri.

Jedna od zanimljivosti Karojbe su tri velika stara stabla pinije (Pinus pinea) uz cestu prema Pazinu. Opseg najvećeg stabla je 3,3 metra; visina 14,5 m, a staro je više od 160 godina. Bilo ih je četiri do kolovoza 2023., kada je jednu srušilo nevrijeme. Posebnost im je što rastu u kontinentalnom dijelu Istre, daleko od mora, te su 1966. proglašene botaničkim spomenikom prirode. Karojci ih čak žele imati na općinskom grbu.

Do 1997. Karojba je bila naselje u sastavu općine Motovun iz koje je tada izdvojena nova jedinica lokalne samouprave te joj je postala sjedištem.

Općina Karojba prostire u središnjoj Istri, istočno od Višnjana, južno od Motovuna i sjeverozapadno od Pazina. Površina joj je 34,7 km2, a broji 1404 stanovnika (2021.).

Na općinskom području uz Karojbu su naselja: Novaki Motovunski (373 stanovnika, 2021.), Rakotule (187) i Škrȍpeti (431; stanovnik je Škropećȃn [i Škropȅtarac], stanovnica Škropećȃnka [i Škropȅtarka], pridjev škropećȃnski [i škropȅtarski]). U općini danas nema mjesnih odbora, a spomenuta naselja obuhvaćaju još 30-ak sela i zaselaka. Tako u naselje Karojba spadaju i Kamena Vas, Rabotani, Močibobi i Soldatići; u Motovunske Novake Klambeši, Kontići, Križmani, Lakošeljci, Margaroti, Pilati, Rupići i Brigi; u Škropete Fideli, Francovići, Peckini, Žudigi, Livaki i Kvešti; a u Rakotule Kramari, Kuzmi, Milići, Močitada, Nadalini, Pahovići, Konobari, Radoslavi, Rapki, Špinovci i Pupičići.

Općina Karojba nema službeno odobreni grb jer nadležna tijela ne prihvaćaju njezin prijedlog da na njemu budu stilizirane pinije (pinji) kao neheraldički element. Ipak grb se koristi, a ima oblik stiliziranog štita sa zlatnim (žutim) križem koji ga raščetvoruje tako da su lijeva polja crvena a desna srebrna (bijela). U križu je stilizirana pinija s tri zelene krošnje koje se šire po gornjim četvrtinama.

Dan općine je 2. srpnja koji se obilježava kao pučki i vjerski blagdan.

http://www.karojba.hr/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Karojba i okolica, Zbornik 1, Karojba 1983.; Statut Općine Karojba, 22. 3. 2013.; mrežne stranice općine Karojba, pristupljeno 12. 1. 2022.

Slučajna natuknica

Bale