Motovunski Novaki, panorama, (snimio Goran Prodan), 2006.

Novaki Motovunski

Novȃki Motovȗnski (ponegdje i Motovunski Novaki, lokalno samo Novȃki, tal. Novacco di Montona), naselje 4 km jugoistočno od Karojbe (45°18′N; 13°51′E; 333 m nadmorske visine); 373 stanovnika (2021.).

Do 1997. bili su dio općine Motovun, a formiranjem općine Karojba ušli su u sastav ove jedinice lokalne samouprave.

Smješteni su oko 2 km istočno od županijske ceste Karojba – Pazin, blizu područja dodira vapnenačke i flišne geološke podloge, Crvene i Sive Istre.

Satnovnik je Novačȁn, stanovnica Novačȃnka, a pridjev novačȃnski. Stanovnici se uglavnom bave poljodjelstvom, a uređeno je i nekoliko kuća za odmor.

Gradinskog je postanja, a područje je bilo naseljeno i u rimsko doba, iako je bilo na rubu parentinskog agera. U XIII. st. bilo je središte feuda akvilejskih patrijarha, a od 1330. pripadalo je Motovunu, odnosno Veneciji, poslije obitelji Polesini, koja je 1788. dobila titulu markiza. Novaki Motovunski i okolno područje naseljeni su u XVI. st. hrvatskim izbjeglicama pred Osmanlijama, a u XVI.–XVII. st. česti su bili sukobi sa stanovništvom susjednoga područja Pazinske knežije. U naselju je bila palača obitelji Polesini (očuvan samo portal), nasuprot župnoj crkvi sv. Marine, izgrađenoj 1879. na mjestu starije iz XVI. st. Crkva je obnavljana 1937. te od 1986. do 1989. Zvonik, odvojen od crkve, sagrađen je 1886., visok je 30 m te ima dva zvona. Župni arhiv čuva se od 1738.

Osim samih Novaki župa obuhvaća i naselja: Brigi, Fideli, Francovići, Klambeši, Kontići, Lakošeljci, Levaki, Pilati, Rabotani, Škropeti i Žudigi

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Vezani članci

Karojba

Slučajna natuknica

Materada