Rakotule, župna crkva sv. Roka, (snimio Vladimir Bugarin), 2021.

Rakotule

Rakȍtule (tal. Racotole [Raccotole] di Montona), naselje 2,5 km zapadno od općinskog središta Karojbe (45°19′N; 13°46′E; 286 m nadmorske visine); 187 stanovnika (2021.).

Smještene su uz lokalnu cestu oko 500 m od županijske prometnice Karojba – Višnjan. Talijanski naziv mjesta ukazuje na povezanost s nedalekim Motovunom (6 km), čije su plemićke obitelji tu imale posjede.

Stanovnik je Rakotujȃn i Rakȍtulac, stanovnica Rakotujȃnka i Rakȍtulka, a pridjev rakotujȃnski i rakȍtulski. Stanovnici se bave poljodjelstvom (vinova loza, povrće, voće).

Rakotule čini niz manjih sela i zaselaka: Konobari (Gornji Pahovići), Kramari, Kuzmi, Martineli, Milići, Močitada, Nadalini, Pahovići (Donji), Pupičići, Rapki, Radoslavi i Špinovci. Špinovci su jedini zaselak koji ne pripada župi sv. Roka već onoj sv. Vitala. Središte župe, osnovane 1580., je crkva sv. Roka sagrađena u XVI. st., a dograđivana 1861. te 1934. (novo pročelje izgrađeno kamenom iz Močitade). Zvonik je podignut 1850.

Na sjevernom rubu skupine zaselaka nalazi se romanička jednobrodna grobljanska crkva sv. Mikule (Nikole), s upisanom apsidom iz XIV. st. i preslicom, koju je izgradila motovunska obitelj Barbo, porijeklom iz Venecije, čiji se kameni grb nalazi na pročelju. U XV. st. je produžena u prednjem dijelu. Na zidovima starijega dijela crkve očuvane su zidne slike (freske), koje je 1925. otkrio istarski preporoditelj i političar Luka Kirac, tada župnik u Rakotulama. Djelo su dvojice talijanskih majstora iz sredine XIV. st. Prvi je u apsidi naslikao prizore Maiestas Domini, sv. Nikolu i nepoznata sveca, a drugi legendu o sv. Nikoli na bočnim zidovima. Na prizoru koji prikazuje sveca kako ubacuje vrećicu zlatnika za miraz trima djevojkama, nepoznati je autor glagoljicom uparao grafit: Daj meni niki so(l)din, Miko, tako ti Boga.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Vezani članci

Karojba

Slučajna natuknica

Škocjan