Rakotule, župna crkva sv. Roka, (snimio Vladimir Bugarin), 2021.

Rakotule

Rakotule, naselje 2,5 km zapadno od općinskog središta Karojbe (45°19′N; 13°46′E; 286 m nadmorske visine); 226 stanovnika (2011.).

Smještene su uz lokalnu cestu oko 500 m od županijske prometnice Karojba–Višnjan. Stanovnici se bave poljodjelstvom (vinova loza, povrće, voće).

Rakotule čini niz manjih sela i zaselaka: Konobari (Gornji Pahovići), Kramari, Kuzmi, Martineli, Milići, Močitada, Nadalini, Pahovići (Donji), Pupičići, Rapki, Radoslavi i Špinovci. Špinovci su jedini zaselak koji ne pripada župi sv. Roka već onoj sv. Vitala. Središte župe, osnovane 1580., je crkva sv. Roka sagrađena u XVI. st., a dograđivana 1861. te 1934. (novo pročelje izgrađeno kamenom iz Močitade). Zvonik je podignut 1850. Talijanski naziv mjesta Racotole di Montona ukazuje na povezanost s nedalekim Motovunom (6 km), čije su plemićke obitelji tu imale posjede.

Na sjevernom rubu skupine zaselaka nalazi se jednobrodna grobljanska crkva sv. Nikole (romanička, s upisanom apsidom iz XIV. st. i preslicom), koju je izgradila motovunska obitelj Barbo, porijeklom iz Venecije, čiji se kameni grb nalazi na pročelju. U XV. st. je produžena u prednjem dijelu. Na zidovima starijega dijela crkve očuvane su zidne slike (freske) dvojice talijanskih majstora iz sredine XIV. st. Prvi je u apsidi naslikao prizore Maiestas Domini, sv. Nikolu i nepoznata sveca, a drugi legendu o sv. Nikoli na bočnim zidovima.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Vezani članci

Karojba

Slučajna natuknica

Črnotiče