Lanišće, panorama, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Milivoj Mijošek), 2010.

Lanišće

Lanȉšće (tal. Lanischie), naselje na Ćićariji, 11 km istočno od Buzeta (45°24′N; 14°07′E); 68 stanovnika (2021.), sjedište istoimene općine.

Nalazi se na cesti koja od Lupoglava vodi prema Rašporu i drugim ćićarijskim selima, na prisojnoj padini (542 m nadmorske visine) ispod vrha Orljak (1.106 m), na rubu plodnoga polja.

Stanovnik je Lanȋšćan, stanovnica Lanȋšćica, a pridjev lanȋški i lanȉški.

Zbog loše prometne povezanosti bilo je dobro zaštićeno, ali zato se slabo razvijalo. Gospodarstvo se temelji na poljodjelstvu, u prošlosti na stočarstvu i proizvodnji drvenog ugljena. Jedini industrijski objekt u naselju i cijeloj općini tvornica je drvene ambalaže koja zapošljava 20-ak radnika.

U srednjem vijeku seoska općina pripadala je rašporskoj gospoštiji koja je 1394. došla pod vlast Mletačke Republike.

Župna crkva sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile izgrađena je 1927. na mjestu starije iz 1609., od koje je ostao stari masivni renesansni zvonik. Na natpisu ugrađenom u zid zvonika, koji potječe s pročelja stare crkve, zabilježeno je da su baroknu crkvu gradili domaći majstor Gašpar Marković i njegov sin Ivan. U crkvi su gotičko drveno raspelo i tri mramorna oltara, doneseni iz tršćanske katedrale sv. Justa 1928.

Lanišće je rodno mjesto narodnog preporoditelja Antuna Žmaka i astronoma Iva Žmaka, a tu je na "krvavu krizmu" 24.VIII.1947. ubijen svećenik Miroslav Bulešić.

Općina Lanišće je ustanovljena 1992., a do tada je mjesto bilo u sastavu buzetske općine. Prostire se na dijelu Ćićarije od Žbevnice do Oštrog vrha na 143 km2. Najslabije je naseljena općina u Istarskoj županiji, broji svega 268 stanovnika (2021.) u 14 naselja: Brest (31 stanovnika, 2021.), Brgudac (15), Dane (6), Jelovice (10), Klenovšćak (8), Kropinjak (-), Lanišće, Podgaće (44), Prapoće (31), Račja Vas (21), Rašpor (2), Slum (23), Trstenik (-) i Vodice (9).

Grb Općine Lanišće je kvadratni (starofrancuski) štit u čijem je srebrnom (bijelom) polju cjelovita biljka žuta gencijana (encijan, lincura, žuti srčanik, lat. Gentiana lutea) koja ima zelenu stabljiku, korijen i lišće te šest zlatnih (žutih) cvjetova. Općinska zastava je svjetloplave boje s grbom u sredini, obrubljenim zlatnom (žutom) bojom.

Dan Općine Lanišće je 31. svibnja, blagdan sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Božo Jakovljević, "Iz prošlosti Lanišća, Vodica i Račje Vasi", Buzetski zbornik, 2001., 27.; Statut Općine Lanišće (pročišćen tekst), 9. 9. 2021.; Općina Lanišće, službene internetske stranice, https://www.opcinalanisce.com/index.php?id=2, pristupljeno 29. 8. 2022.

Slučajna natuknica

Medulin