Sveta Marija na Krasu, župna crkva Blažene Djevice Marije od Milosti, (preuzeto s https://www.glas-koncila.hr/zupe-savudrija-sveta-marija-na-krasu-i-kastel/, snimio Vlado Čutura)

Sveta Marija na Krasu

Svȇta Marȉja na Krȁsu (i Svȇta Marȉja na Krȃsu, tal. Madonna del Carso), naselje na Bujštini (45°27′N; 13°35′E; 92 m nadmorske visine); 313 stanovnika (2021.), 6 km sjeveroistočno od administrativnog središta grada Umaga.

Smješteno je u zaleđu Umaga, uz cestu Plovanija – Umag.

Stanovnici se bave poljodjelstvom zbog plodnoga tla i povoljne klime.

Naselje je nastalo kao središte zemljišnog posjeda s nekoliko stambenih kuća i crkvom. Snažnije se razvilo u drugoj polovici XX. st., a gravitiraju mu okolni zaseoci Šajini, Lokvini i Koršija, te udaljeniji Šoši, Karpinjan, Fratrica i dr. Sa susjednim naseljem Kmeti (Metti) čini jedinstvenu naseljenu cjelinu; statistički se vode kao odvojena naselja. Također jedan nenaseljeni dio naselja vodi se kao dio grada Buje.

Župa je osnovana tek 1946. odvajanjem od župe Kaštel i dodavanjem dijelova susjednih župa. Župna crkva Blažene Djevice Marije od Milosti jednobrodna je građevina sa svetištem i sakristijom. Izgrađena je u XVI. st. na mjestu starije, a obnovljena je 1991. U sastavu crkve je zvonik iz 1930., visok 20 m. Kapela na groblju izgrađena je 1913., posvećena sv. Antunu Padovanskom.

U selu je najveća zgrada palača obitelji Šoša (Sossa), dvokatnica izgrađena u XVII. st.

Lokalni nogometni klub je Dinamo, a vrlo aktivan je boćarski klub, koji ima i natkriveno boćalište (posvećeno je boćaru Ediju Ritoši).

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Podgrad