Crkva sv. Marije na Škrilinah kraj Berma, (preuzeto s https://www.istria-culture.com/crkva-sv-marije-na-skriljinah-i8)

Sveta Marija na Škrilinah

Sveta Marija na Škrilinah, jednobrodna grobljanska crkva kraj Berma, podignuta u XV. st.

Nalazi se na uzvišici sjeveroistočno od Berma, izvan naselja.

Nepoznati graditelji na nekoliko su mjesta ostavili uklesana dva klesarska znaka. U njezinoj obnovi 1709. srušen je stari gotički svod, podignut novi mramorni oltar, probijeni su polukružni prozori na bočnim brodovima, obnovljen je i oslikan drveni strop. Pred pročeljem joj je prigrađena lopica, a na pročelnom zidu probijeni su prozori. Zaslugom Antona Gnirsa, 1912. temeljito je obnovljena i dograđena joj je sakristija.

Crkva je poznata po zidnim slikama živih boja, motiva i kompozicije, koje je 1474. izradila radionica majstora Vincenta iz Kastva. Naslikani su prizori mariološkoga i kristološkoga ciklusa, sveci, Ples mrtvaca, Prvi grijeh, Kolo sreće i Poklonstvo kraljeva. Branko Fučić razlučio je tri autora fresaka: osim Vincenta, još dvojicu anonimnih, koje je nazvao Majstorom Plesa mrtvaca i Majstorom Pasije. To je jedan od najočuvanijih ciklusa zidnih slika u Istri.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Branko Fučić, Istarske freske, Zagreb 1963.; Znanstveni referati održani na svečanoj proslavi povodom 500-godišnjice dovršenja opusa zidnih slika signiranih godine 1474. po domaćem majstoru Vincentu iz Kastva u gotičkoj crkvi Majke Božje na Škriljinah na groblju u Bermu u Istri, Bulletin Razreda za likovne umjetnosti JAZU, III, 1977., 1; B. Fučić, Vincent iz Kastva, Zagreb – Pazin 1992.

Slučajna natuknica

Eufrazije