Šumber

Šumber, naselje kraj Labina, na ist. strani raškoga kanjona (45°10′N; 14°5′E; 177m nadm. vis.); 432st. (2001), općina Sv. Nedelja.

Stanovništvo se ugl. bavi poljoprivredom (uzgoj vinove loze); 1920-ih u okolici Šumbera počeo se eksploatirati boksit. Na mjestu nekadašnje prapov. gradine u sr. vijeku izgrađen je kaštel. God. 1260. dolazi u posjed austr. obitelji Schönberg. Od 1367. u sastavu je Pazinske knežije, te kaštel postaje graničnom utvrdom između austr. i mlet. dijela Istre. Današnji je izgled poprimio u XVI. i XVII.st. Nedaleko od kaštela nalazi se župna crkva sv. Ivana i Pavla iz XVI.st., s nadogradnjama iz XVII. i XVIII.st. Na groblju se nalazi crkva sv. Kvirina iz XVI.st. Za Šumberšćinu je najvažnija crkva Bl. Djevice Marije od Drena, uz koju je vezan najveći lokalni blagdan, tzv. Petangošt. U crkvi je očuvana jedna od najstarijih i najvrjednijih knjiga Labinštine, lekcionar crkv. pjesama s poč. XVIII.st., u narodu poznatiji kao Šćavet; u njemu se nalazi zapis pjesme V see vrime godisccha.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

C. De Franceschi, I castelli della Val d’Arsa, AMSIA, 1898, 14; 1899, 15; B. Fučić, Izvještaj o putu po Istri 1949. godine, Ljetopis JAZU, 1953, 57.

Slučajna natuknica

Šmarje