Smilje, (fotoarhiva Glasa Istre, snimila Latinka Janjanin)

aromatične ljekovite biljke

Aromatične ljekovite biljke, biljne vrste koje sadrže biološki aktivne tvari što se mogu upotrijebiti za pripremanje kozmetičkih pripravaka, u farmaceutske i prehrambene svrhe.

Za sabiranje i pravilnu uporabu takva bilja potrebno je stručno znanje, botaničko poznavanje bilja, poznavanje aktivnih tvari te njihovo fiziološko djelovanje na ljudski organizam. U preradbi se upotrebljavaju dijelovi biljke, list, cvijet, plod, korijen, stabljika. Aktivne su tvari alkaloidi, organske kiseline, eterična ulja, glikozidi, biljne ljepljive sluzi, smole, tanini, vitamini, minerali, gorke tvari.

U Istri postoje vrlo povoljni uvjeti za rast različitih vrsta ljekovitoga aromatičnoga bilja, i to višegodišnjih drvenastih biljaka i grmova (maslina, smokva, lovor, mirta (mrča), smrika, planika, ružmarin, lavanda, smilje, šparoga i dr.) te dvogodišnjih i jednogodišnjih zeljastih biljaka (menta ili metvica, origano ili mravinac, majčina dušica, riga, ruta i dr.).

Lovor, lavrika, javorika (Laurus nobilis L.) zimzeleni je grm ili stabalce. Njegovi kožasti listovi sadrže do 3% eteričnih ulja, uglavnom cineola i pinena, te različite organske kiseline i dr. Lišće se upotrebljava kao začin i u pučkome liječenju.

Mirta ili mrča (Myrtus communis L.), zimzeleni grm, sitnih kožastih listova ugodna mirisa. Sadrži eterično ulje, pineol, cineol, dipenten, smolu treslovine. Upotrebljava se kao mirisna i ukrasna biljka i za proizvodnju ulja. Sabiru se listovi i plodovi.

Smrika (Juniperus oxycedrus L.), grm iz pororodice čempresa. Služi za destilaciju ulja. Od njezinih se boba dobiva eterično ulje i peče se rakija (smrikovača).

Kadulja, kuš, žalfija (Salvia officinalis L.), zelen iz porodice usnača. U lišću ima 1,5 do 2,5% eteričnoga ulja, koje sadrži oko 50% tujona, cimola, cineola, gorkih tvari. Služi kao začin.

Ružmarin (Rosmarinus officinalis L.), grm iz porodice usnača. U lišću sadrži 1,4 do 2,0% eteričnoga ulja, 8% treslovine i dr. Upotrebljava se kao aromatik, diuretik.

Lavandula, lavanda, despik (Lavandula officinalis L.), trajna zelen iz porodice usnača, višegodišnja pepeljastosiva biljka, sadrži eterično ulje 1 do 3%, smole, treslovine, gorke tvari. Njezin se cvijet upotrebljava za čajeve, kao aromatik u parfimerijama i u kućanstvu protiv moljaca.

Metvica, poljska metvica (Mentha arvensis L.), trajna zelen iz por. usnača. Aktivne su tvari u lišću eterično ulje, koje osim mentola i mentona sadrži 75 do 80% pulegona, treslovina i gorke tvari. Koristi se za čajeve i u medicini.

Majčina dušica, timijan (Thymus vulgaris L.), trajnica iz porodice usnača. Sadrži do 1,7% eteričnog ulja s 20 do 40% timola, karvakrola, cimola, pinena, 10% treslovine, gorke tvari i dr. Upotrebljava se kao spazmolitik i kao začinska biljka.

Ruta, rutvica, ruda (Ruta graveolens L.), trajnica ili polugrm iz porodice rutvica. Sadrži eterično ulje, gorku tvar, rutin. Služi kao začin.

Smilje (Helichrysum italicum), trajnica iz porodice glavočika. Vrlo je aromatična. Sadrži flavonide, gorke tvari, nešto eteričnoga ulja. Upotrebljava se kao začin i u pučkome ljekarništvu.

Planika ili maginja (Arbutus unedo L.), glavni element makije, zimzeleni grm iz por. vrjesova, sjajnih kožastih listova, jestivih plodova (boba zvanih maginja) bogatih šećerima, kiselinama i vitaminom C. Sadrži glikozide, arbutin.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply