Trapp, Georg von

Trapp, Georg von, austroug. podmorničar  (Zadar, 4.IV.1880 - Boston, 30.V.1947). God. 1898. završio je Pomorsku akademiju u Rijeci i stupio u ratnu mornaricu kao kadet. U I. svj. ratu bio je najuspješniji austroug. podmorničar. 

U travnju 1915. južno od Otranta potopio je franc. oklopni krstaš Leon Gambetta, a u kolovozu kraj Palagruže tal. podmornicu Nereide. U listopadu 1915. preuzeo je novu podmornicu 14, bivšu francusku Curie, potopljenu u Puli u prosincu 1914. i zatim popravljenu; s njom je na Sredozemlju potopio 12 trg. brodova, od ukupno 45669 brt. God. 1918. promaknut je u kapetana korvete i postao zapovjednikom podmorničke postaje u Boki kotorskoj. Odlikovan je viteškim križem Reda Marije Terezije i nizom drugih odličja. U Puli je izgradio velebnu Villu Trapp. Nakon rata živio je u Salzburgu, a kada se 1938. Austrija priključila nacističkoj Njemačkoj, emigrirao je u SAD. S drugom suprugom Marijom osnovao je pjevački zbor sastavljen od članova njihove mnogobrojne obitelji (Trapp-Chor, poslije Trapp Family Singers), koji je postao svjetski poznat po amer. filmu The Sound of Music (1964). Objavio je knjigu ratnih uspomena Bis zum letzten Flaggenschuss. Erinnerungen eines österreichischen U-Boots-Kommandanten (1935).

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

H. Bayer v. Bayersburg, Unter der k. u. k. Kriegsflagge 1914-1918, Wien 1959; Z. Freivogel, Značajni časnici c. i kr. Mornarice koji su živjeli u Puli, u: Carska i kraljevska Mornarica u Puli (katalog izložbe), Pula 1999.

Slučajna natuknica

Vitasović, Zdenko