Trešete, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Eduard Strenja)

trešete

Trešete (tal. tressette, od tre: tri i sette: sedam), talijanska igra kartama tzv. trieštinkama (triestine, triještine), uobičajena u hrvatskim primorskim krajevima, uz briškulu u Istri vrlo popularna kartaška igra

U snopu (u dijalektu: mac) ima 40 karata u četirima bojama: kope, špade, baštoni i dinari. Može se igrati i s 36 karata, bez četvorki.

U svakoj boji poredak je po jačini: trica, duja ili dvica (dvojka), aš ili arš (as), re ili rel (kralj), kaval (dama), fant ili fanat (dečko), pa od sedmice nananiže do četvorke.

U dijeljenju svaki igrač dobije po deset karata (ili 9 ako je mac od 36 karata). Pobjeđuje par koji prvi skupi 41 ili 61 punat (bod).

Tijekom igre zabranjen je govor i davanje bilo kakvih tajnih znakova (mota) (za razliku od briškule), a kakve karte ima suigrač i/ili protivnici nastoji se dokučiti iz razvoja igre i načina odgovaranja na odigrane karte, uz napomenu da se na jednu boju mora odgovarati istom (ako je igrač ima). U jednom dijeljenju na raspolaganju je 11 punata/punti: aši vrijede svaki po jedan punat, trice, duje, reli, kavali i fanti (tzv. bele, belle) po trećinu punta i dobiven zadnji odigrani krug (baža) jedan punat. Može se igrati i s akužom, zvanjem na početku igre kad igrač iskazuje da u ruci ima po tri trice, duje ili aša ili tzv. napolitanu: tricu, duju i aša u istoj boji, što donosi tri boda bonusa (moguće je objaviti i više akuža odjednom koje se zasebno boduju).

Kod kartanja obično se odigra partija briškule, pa trešeta i opet briškule ukoliko je rezultat neriješen, ali i obratno, tj. prva igra je trešete, kao i zadnja, odlučujuća.

Trešete se može igrati i u dvoje, tada protivnici jedan drugome pokazuju karte koje peškaju (kupe iz maca), a skrivene (protivniku nepoznate) su one iz prve podjele.

Chi fa meno (u prijevodu: tko manje napravi), inačica je trešeta, igra se pojedinačno (od 3 do 6 igrača), ali s ciljem da se ne bere (pokupi) jačim kartama, a pobjeđuje onaj igrač koji skupi najmanje bodova/punti.

U Istri se često organiziraju turniri parova u briškuli i trešetu (dio Istre trešete deklinira kao žensku imenicu, pa kaže u trešeti).

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Chitarella, De regulis ludendi ac solvendi in mediatore et tresseptem, Napoli 1750. (tal. prijevod 1866.).

Vezani članci

briškula

Slučajna natuknica

Rudan, Ivan (Ive)