Logotip Turističke zajednice Istarske županije

Turistička zajednica Istarske županije

Turistička zajednica Istarske županije (TZIŽ), organizacija utemeljena 1994. na temelju Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma radi jačanja i promicanja turizma Istarske županije i Republike Hrvatske te gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba iz područja turizma.

Osnovana je kao prva hrvatska županijska turistička zajednica. Tijela TZIŽ su Skupština, Turističko vijeće, Nadzorni odbor i predsjednik, a članice su sve turističke zajednice općina, gradova i mjesta. TZIŽ ima Turistički ured, čiji je prvi direktor Veljko Ostojić (1995.-2000.), pa Branko Curić (2001.-06.), Tomislav Popović (2006.-10.) i od 2010. Denis Ivošević.

Dvije temeljne zadaće su promocija turističkih resursa i potencijala Istarske županije te izrada razvojnih programa. Turistička promocija provodi se tiskanjem promidžbenoga materijala, nastupima na nacionalnim i međunarodnim turističkim sajmovima, prezentacijama, oblikovanjem i provođenjem media plana itd. Oglašavanje i informiranje preko Interneta sve je važniji način turističke promocije TZIŽ, koja ima svoju web stranicu. Promidžba se provodi i internim marketingom, pri čem se posebno izdvaja ekološko-edukativna akcija Neka moja Istra blista, koja se uspješno provodi od 1994. TZIŽ je suorganizator Vinistre, regionalne vinarske i gastronomske smotre. Radi obogaćivanja turističke ponude TZIŽ je pokrenula niz razvojnih programa i projekata, među kojima su najznačajniji: agroturizam; vinske ceste; biciklističke staze (uređeno je više od 2000 km staza); razvoj gastronomije kroz posebne programe, a od 1995. i izdavanjem vodiča Istra gastro; poticanje kulturnoga turizma, u sklopu čega je pripremljen vodič Kulturni itinerari Istre; razvoj sportskoga turizma. Od 2003. TZIŽ provodi projekt Destination Management Company, potičući rad pravnih i fizičkih osoba koje se bave selektivnim oblicima turizma te ih povezuje s turističkim tržištem. Tijekom 2003. oblikovano je dvadesetak selektivnih programa (npr. Speleo, Climbing, Moon bike, Paragliding, Birdwatching, Fresh-water fishing, Off road, Truffles). TZIŽ jedan je od pokretača i nositelja Master plana razvoja turizma Istarske županije.

https://www.istra.hr/hr

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply