balun (balon)

Balun ili balon, najrašireniji i najizvođeniji narodni ples na istarskom poluotoku.

U njegovu izvođenju sudjeluje više plesnih parova ravnomjerno raspoređenih po kružnici, s plesačem s unutarnje i plesačicom s vanjske strane kruga. Oni se kreću suprotno od smjera kazaljke na satu, dok se jedan par, ili nekoliko pojedinačnih plesača, okrećući se oko svoje osi, vrte u smjeru kazaljke na satu.

Na prvome mjestu u plesnom nizu nalazi se glavni plesač s partnericom, koji povikom »opsasa« ili udarcem noge o pod daje znak ostalim plesačima za promjenu plesne figure. Broj plesnih figura varira od tri u barbanskom i medulinskome (prebiranje, hodit i obraćanje, tj. prebiranje, vrćenje, koračanje), preko četiri u labinskome (prebirat, valcat, šetat ili hodit uokole, vrtet ili obrnut), do šest u rudanskome (homo po ženski, hodit, prebirat, mali okret, obrni se malo, obraćat) i osam u beramskome balunu, koji nema posebno nazivlje za pojedinačne figure u plesu, a izvode se u kanonu. Kanonski način izvedbe plesnih figura osobito je zamjetljiv u figuri vrtet. Pleše se uglavnom u okviru 4/4 mjere s različitim ritamskim obrascima; posebno se ističe metroritamski obrazac sastavljen od četiriju osminskih triola, koji se pojavljuje u prvoj i četvrtoj figuri beramskoga baluna.

Izvodi se uz pratnju miha ili roženica, rjeđe šurli ili vidalica, a iznimno i uz pratnju harmonike. U nedostatku glazbala može se plesati i uz tarankanje.

Audio


Balun iz Cera izvodi Božo Žgomba, mala roženica i Romano Živić, velika roženica (Cere, 1970).

Balon (labinski) izvodi Milan Juričić, mih.

Balon (medulinski) izvodi Blaž Bančić, mala roženica i Mate Špada.

Balon (žminjski) izvodi Blaž Bančić, mala roženica i Mate Špada.

Balon (barbanski) izvodi Alojz Batel, mih.

Ćićki balun izvodi Josip Šverk, vidalice (Prapoće, 1970).

Labinski tanac, Massimo Knapić (mala roženica), Dino Batelić (velika roženica), Mateo Kokot (mih).

Bodulerski balun, Danijel Vitasović (sopelica)

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

mišnice