Barat, motiv iz sela, (preuzeto s https://www.istra24.hr/kultura/barat-selo-istrijanske-kante-i-horvatincicevih-vila-s-bazenom; snimio Gianni Velan), 2023.

Barat (Kanfanar)

Barȁt (tal. Barato/Baratto di Canfanaro), naselje u unutrašnjosti zapadne Istre, 10 km sjeverozapadno od općinskoga središta Kanfanara (45°9′N; 13°49′E); 48 stanovnika (2021.).

Nalazi se na lokalnoj cesti između Seline i Dvigrada, povrh Limske drage, na 292 m nadmorske visine, okružen livadama na brežuljkastom vapnenačkom tlu.

Stanovnik je Barȁćan, stanovnica Barȁćanka, a pridjev barȁćanski.

Stanovnici se bave poljodjelstvom i stočarstvom (ovce i goveda). Njive su malene, ograđene suhozidom, zemlja škrta; najbolje uspijevaju vinova loza (uglavnom malvazija) i masline, a manje pšenica i kukuruz.

Područje je u srednjem vijeku pripadalo akvilejskoj crkvi, potom od XV. st. dvigradskoj općini, a nalazilo se pokraj granice mletačkog i austrijskog dijela Istre te je često stradavalo u ratnim sukobima. U XVI. i XVII. st. naselile su se izbjeglice pred Osmanlijama iz Dalmacije te obnovile selo.

Između Barata i susjednoga naselja Červari nalaze se ostatci benediktinske ranoromaničke crkve sv. Petra u Okovima (in Vincolis), s trima polukružnim izbočenim apsidama i cisternom, dozidanom uz južni zid crkve. Dio vratnica, ukrašen ranoromaničkom viticom, upotrijebljen je kao spolij u selu (kuća br. 12). U blizini crkve nađena je prije 1912. srebrna capsella za relikvije i srebrni križ s natpisom PETRUS VOTUM SOLVIT i lančićem. Današnja crkva sv. Petra, izgrađena 1689., jednobrodna je građevina s lopicom (trijemom) na pročelju.

U naselju je uređeno boćalište, pogodno za sportski turizam. Izgrađeno je i nekoliko kuća za odmor.

U Baratu se u rujnu održava tradicionalni susret istarskih kantadura Zakantajmo istrijanske kante.

Slike


Audio


Predi, predi, šći moja.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Vezani članci

Kanfanar

Slučajna natuknica

Jelovice