KUD Matko Brajša Rašan, nastup mješovitog zbora na Danima Brajše 2017., (fotoarhiva KUD-a)

Kulturno umjetničko društvo "Matko Brajša Rašan"

Kulturno-umjetničko društvo "Matko Brajša Rašan" osnovano je u Puli 17.X.1951.

Osnivači su bili Antun Ivče, Josip Kaplan, Dušan Marčelja, Josip Rojnić, Zlatko Špoljar i Marko Zlatić, a okupili su i svoje prijatelje i poznanike željne pjesme i druženja. Uvježbavao ih je Dušan Marčelja. Društvo su, bez puno dvoumljenja, nazvali po Matku Brajši Rašanu, istarskom skladatelju, sakupljaču narodnih pjesama i autoru istarske himne Krasna zemljo, Istro mila. Prvi nastup muškog zbora održan je 29.XI.1951., a prvi samostalni koncert mješovitog zbora 21.VI.1952. u Istarskom narodnom kazalištu u Puli.

Zbor svih proteklih godina uspješno njeguje vokalni glazbeni izraz istarskog podneblja u djelima skladatelja iz Istre, ne zanemarujući pri tom skladbe skladatelja iz drugih krajeva Hrvatske kao i djela velikih svjetskih majstora. Zbor je Pulu, Istru i Hrvatsku predstavljao na brojnim natjecanjima i gostovanjima u Češkoj, Rumunjskoj, Poljskoj, Austriji, Nizozemskoj, Slovačkoj, Ukrajini, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Švedskoj, Makedoniji, Francuskoj, Italiji i Crnoj Gori, ostvarujući trajna prijateljstva i kulturnu suradnju.

KUD je dobitnik brojnih nagrada, među njima i Povelje Općine Pula i Ordena zasluga za narod. Godine 2006. na međunarodnom natjecanju zborova u njemačkom Pohlheimu osvojio je srebrnu plaketu za plasman i 1. nagradu za interpretaciju suvremene skladbe. Srebrnu plaketu zbor je osvojio 2008. na 18th International Festival of Advent and Christamas Music 2008. u Pragu na kojem je sudjelovalo 80 zborova iz raznih zemalja svijeta.

U listopadu 2006. u KUD-u je osnovana sekcija, mješovita vokalna skupina Nešpula, na inicijativu nekoliko mladih entuzijasta koji su željeli obogatiti svoje slobodno vrijeme pjevanjem različitih glazbenih žanrova. U kratkom je vremenu Nešpula, zahvaljujući trudu voditeljice Tatjane Merkl i članova te potpori KUD-a i matičnog zbora, ostvarila niz samostalnih nastupa i osvojila niz priznanja. Nakratko je u KUD-u djelovala i klapa Brnistra, a obje su vokalne skupine 2014. prestale s djelovanjem unutar KUD-a.

Tijekom više od šest desetljeća zbor su vodili vrsni dirigenti: Dušan Marčelja, Josip Kaplan, Mladen Markov, Nello Milotti, Vesela Opalić, Zvonimir Ivančir, Paola Stermotić, Branko Okmaca, Damir Bužleta i Tatjana Merkl. Od jeseni 2014. zborom dirigira Irena Vladisavljević, a druga dirigentica i korepetitorica je Maurizia Brajković. KUD od 2004. organizira manifestaciju Dani vokalne glazbe "Brajši u spomen" na kojoj gostujući zborovi izvode jednu Brajšinu skladbu, a uvijek sudjeluje barem jedan zbor iz inozemstva.

https://www.facebook.com/KUD-Matko-Braj%C5%A1a-Ra%C5%A1an-Pula-403485069834135/

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply