Nešpula, mješovita vokalna skupina

Nešpula, mješovita vokalna skupina. Osnovana je pri KUD-u Matko Brajša Rašan u Puli 2006. godine, na inicijativu umjetničke voditeljice Tatjane Merkl i nekolicine entuzijasta koji su željeli obogatiti svoje slobodno vrijeme pjevanjem različitih glazbenih žanrova, a koje matični zbor Matko Brajša Rašan nema u svom repertoaru.

Sama postava glasova je specifična upravo po tome što tenorsku dionicu pjevaju ženski glasovi. Naziv Nešpula potječe od drveta voćke, vrlo karakterističnog za Mediteransko područje, a u čijem se nazivu krije ime grada iz kojeg skupina djeluje: NešPula. Sastav je održao veliki broj koncerata od kojih treba izdvojiti nastupe na Festivalu istarskih klapa Pivajući sva smo blaga stekli te Smotri istarske pjesme Naš kanat je lip u Poreču, kao i humanitarni koncert za udrugu djece oboljele od cerebralne paralize. Brojne izvedbe su organizirane u Svečanoj dvorani Tone Peruško, u suradnji s Odjelom za obrazovanje učitelja i odgojitelja Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Nešpula je gostovala i van granica Hrvatske. Godine 2007. su članovi ove skupine održali dva koncerta u Alingsossu u Švedskoj, a iste godine sudjeluju na međunarodnom božićnom pjevačkom natjecanju „17th International Festival of Advent and Christmas Music with Petr Eben´s Prize 2007" u Pragu, gdje su u konkurenciji od  69 zborova iz 25 zemalja osvojili zlatnu diplomu - prvu nagradu u kategoriji malih zborova do 24 pjevača. Na natjecanju u Beču „25. International Franz Schubert Choir Competition & Festival 2008", osvojili su srebrnu plaketu.

Od domaćih manifestacija treba izdvojiti sudjelovanje na 10. Natjecanju pjevačkih zborova - Zagreb 2010., na kojem su osvojili Zlatnu diplomu, a u sveukupnom plasmanu među 28 različitih izvođača treće mjesto, svega pola boda manje od prvoplasiranih.

Repertoar Nešpule je raznolik, od istarske narodne i dalmatinske klapske pjesme, gospela, crnačkih duhovnih pjesama, obrade evergrina i popularnih skladbi, polifonija do glazbe iz razdoblja renesanse.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply