Mornarička crkva u Puli

Mornarička crkva u Puli (njem.: Marinekirche, tal.: Chiesa della Marina), danas župna crkva Gospe od Mora. Glavna pomorska luka Austro-Ugarske monarhije imala je krajem 19. stoljeća oko 32 tisuće stanovnika pa se zbog velikog broja osoblja javila potreba za mornaričkom crkvom. Kamen temeljac postavljen je 28. lipnja 1891. godine, čemu je prisustvovao i car Franjo Josip I.

Bila je smještena u tadašnjoj pulskoj četvrti San Polikarpo, s centrom grada povezana bulevarom koji je nastao prokopavanjem padine brda Monte Zaro. Voditelj radova bio je barun Maksimilijan von Sterneck Daublebsky, osoba od carevog povjerenja i slavni mornarički časnik. Bio je zadužen za financijsku konstrukciju izgradnje crkve za koju je utrošeno oko 100.000 kruna, od kojih je 5.000 dao osobno car. Prve skice za crkvu izradio je arhitekt von Schmidt, no on ubrzo umire. Posao nastavlja raditi Victor Luntz, koji nakon niza sukoba sa zapovjedništvom flote napušta funkciju, pa je posao preuzeo i završio Natale Tommasi.

Ceremonija svečane inauguracije i posvećenja crkve Gospe od Mora izvršena je nedaleko Mornaričkog groblja 1898. godine, iako građevina još ni izdaleka nije bila završena. Projekat nije uključivao samo zgradu crkve već i okoliš, što uključuje stepenice prema moru te prekrasni mornarički vidikovac iznad Pulskog zaljeva koji nikad nije završen do kraja. Dimenzije crkve su 30,50 m u dužinu te 19,90 m u širinu a zvonik, na čijem vrhu se nalazi brončani anđeo, je visok 30 m. Njezina karakteristika su na vanjskim zidovima vodoravne pruge koje su načinjene od bijelog brijunskog kamena i rumenog mramora iz Oprtlja i Brtonigle. Na bočnim pročeljima vanjskog plašta nalazi se nekoliko kamenih glava, sa sjevera je lik Krista s apostolima, dok su na južnoj starozavjetni likovi. Stupovi pred portalom su svezani u mornarski odnosno Samsonov čvor, dok stupovi stoje na bazama koje čine zmajoliki lavovi. Mozaici unutar crkve podsjećaju na Eufrazijevu baziliku u Poreču i baziliku sv. Marka u Veneciji. Građevina je doživjela veliku devastaciju u razdoblju 1948. - 1965. godine, tijekom kojeg je iz nje odnijet veliki broj vrijednih predmeta, uključujući i orgulje ručno izrađene u Beču. U crkvi je 1929. godine postavljena spomen kapela u prošlosti poginulim mornarima, no 1949. godine je dijelom demontirana i odnijeta u Italiju. Danas je crkva Gospe od Mora župno središte, jedna od znamenitosti grada Pule, a u širem smislu i čitave Istre i Hrvatske.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Daniel Načinović, Gospa od Mora, Franina i Jurina, 2004., 40-44.

Slučajna natuknica

Zvonik u Vodnjanu