Bazga

Bazga (Sambucus nigra), listopadna grmolika biljka. Raste jednako u gorskim i primorskim djelovima Istre, po šumarcima, pokraj cesta i puteva te blizu naseljenih mjesta. Postoji tridesetak vrsta ove biljke no u ovom tekstu će se opisati najdominantnija na ovom području - Crna Bazga.

Cvate od travnja do lipnja kada daje sitne bijele cvjetove, iz kojih oprašivanjem nastaju plodovi koji najprije imaju zelenu boju, zatim prelaze u ljubičastocrvenu, da bi u konačnici poprimili crnu boju. Bobe su veličine 3-6 milimetara, imaju u sebi tri sjemenke i crveni sok. Cvjetovi imaju ljekovita svojstva, a koriste se u pripremi vina i likera, kojima daju mirisna svojstva. Od njih se pripremaju čajevi, sirupi i sokovi, korisni pri izlučivanju mokraće te za poticanje znojenja.

Plodovi su također vrlo korisni, iako se u većoj mjeri ne konzumiraju sirovi, zbog svojih otrovnih svojstava. Od njih se pripravljaju marmelade, kompoti i voćni sokovi. Ono što je posebno popularno u novije vrijeme je sok od bazginih cvjetova pripremljen u kućnoj radinosti. Ima terapeutsku funkciju, osvježava organizam i utažuje žeđ.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Claudio Pericin, Bakino smilje 2: Aromatične biljke našeg podneblja, Jurina i Franina, svezak 57, ljeto 1994., 69.

Slučajna natuknica

Salpa