Mlječika

Mlječika (Euphorbia cyparissias), višegodišnja zeljasta biljka čija stabljika raste do pola metra u visinu. Cijela je vrlo otrovna. Raste u srednjoj, južnoj i istočnoj Europi, te u Sjevernoj Americi i zapadnom Sibiru.

U Istri prisutna od brdskih područja do obalnog pojasa, u šumama, na pašnjacima, neobrađenim poljima te uz puteve. Cvate od svibnja do kolovoza, kada daje žute do crvene cvjetove, koji tvore oblik sličan krunici.

Na istarskom poluotoku raste nekoliko vrsta Mlječike, a sve su pripadnice ove obitelji otrovne. Izlučevina nastala puknućem stabljike je bijele boje, u dodiru sa zrakom postaje kruća, a u dodiru s ljudskom kožom izaziva osip i nadraženost. Prvi znakovi trovanja su osjet ljutog u ustima i grlu, mučnina, proljev, bolovi u trbuhu i vrtoglavica. Takvoj osobi je potrebno pružiti prvu pomoć poticanjem na povraćanje, davanjem medicinskog ugljena i puno tekućine, nakon čega se zove medicinsko osoblje. Iz prošlosti je prenijeto znanje o njezinim terapeutskim učincima, posebno kod otklanjanja bolnih žuljeva i bradavica. 

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Claudio Pericin, Otrovno bilje/2, Jurina i Franina, sv. 55., zima 1993., 79. 

Slučajna natuknica

Tisa