Ankaran

Ankaran (tal. Ancarano), naselje i lučica na obali Miljskoga poluotoka, 8 km sjeverno od Kopra (45°34′N; 13°45′E), 3.224 stanovnika (2020.), sjedište istoimene općine.

Obuhvaća devet zaselaka (Bužarji, Debeli rtič, Gordnja, Kavarjola, Kolombini, Sv. Katarina, Sv. Nikolaj, Valdoltra i Valmarin), koji leže na morskoj obali i pristrancima istočnih miljskih brda (prisojnim obroncima). Stanovnici su uglavnom zaposleni u Ankaranu, Dekanima i Kopru. Proizvodi kvalitetna vina (merlot, refošk, plavina, malvazija, borgonja i belina), uzgaja primorsko voće i rane povrtlarske kulture. Tu se nalazi dio koparske Opće bolnice, u Valdoltri je bolnica za koštane bolesti (ortopedska kirurgija) i lječilište za mladež Crvenoga križa Republike Slovenije. Ankaran ima gotovo 1 km dugu plažu i vrlo je posjećeno turističko mjesto. U plitku lučicu mogu pristati samo manja plovila. Dio obale karakteriziraju abrazijske terase te je područje Debeleg rtiča zaštićeno kao park prirode

Na mjestu sanatorija nađen je rimski mozaični pod. U X. st. tu je bila crkvica sv. Apolinara, koju su 1072. preuzeli benediktinci s Lida kraj Venecije i u Ankaranu izgradili samostan San Nicolò d'Oltra. Samostan je 1717. ukinut, a 1774. zgrada je prešla u vlasništvo koparske obitelji Madonizza, koja ju je preuredila u ljetnikovac, pretvoren 1992. u hotel.

Općina Ankaran (Občina Ankaran, Comune di Ancarano) prostire se na 8,05 km2, najmlađa je i druga najmanja općina u Sloveniji, a i u Istri. Nastala je 9.VI.2011. odcjepljenjem od koparske općine nakon referenduma provedenoga 2009. (56 % je glasalo za samostalnu općinu). Na prvom referendumu 2006. većina glasača (66,39 %) nije bila za odcjepljenje.

Područje župe Ankaran nešto je šire od općinskoga, obuhvaća i Hrvatine te druge manje zaseoke u zaleđu. Zaštitnik župe je sv. Nikola (Miklavž), kome je posvećena župna crkva izgrađena 1984.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Vezani članci

Kopar

Slučajna natuknica

Trviž