Ankaran

Ankaran (tal. Ancarano), naselje i lučica na obali Miljskoga poluotoka, 8km sjeverno od Kopra (45°34′N; 13°45′E). Obuhvaća devet zaselaka (Bužarji, Debeli Rtič, Gordnja, Kavarjola, Kolombini, Sv. Katarina, Sv. Nikolaj, Valdoltra i Valmarin), koji leže na morskoj obali i pristrancima istočnih miljskih brda (prisojnim obroncima).

Stanovnici (2984st., 2002) su uglavnom zaposleni u Ankaranu, Dekanima i Kopru. Proizvodi kvalitetna vina (merlot, refošk, plavina, malvazija, borgonja i belina), uzgaja primorsko voće i rane povrtlarske kulture. Tu se nalazi dio koparske Opće bolnice, u zaselku Valdoltra bolnica za koštane bolesti (ortopedska kirurgija) i lječilište za mladež Crvenoga križa Republike Slovenije. A. ima gotovo 1 km dugu plažu i vrlo je posjećeno turist. mjesto. U plitku lučicu mogu pristati samo manja plovila.

Na mjestu sanatorija nađen je rim. mozaični pod. U X.st. tu je bila crkvica sv. Apolinara, koju su 1072. preuzeli benediktinci s Lida kraj Venecije i u Ankaranu izgradili samostan San Nicolò d'Oltra. Samostan je 1717. ukinut, a 1774. zgrada je prešla u vlasništvo koparske obitelji Madonizza, koja ju je preuredila u ljetnikovac, pretvoren 1992. u hotel.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Mošćenice