Glazbeno školstvo u Puli (1861. - 1916.)

 

Nakon što su u Istri 1849. godine podržavljene sve škole, svećenici koji su do tada podučavali narod nastavili su s podučavanjem glazbe unutar crkve. Osim tamo, podučavala se u osnovnim i nekim srednjim školama u obliku redovite nastave, tečajeva ili privatnih lekcija.

 

Godine 1906. otvara se Gradska glazbena škola, 1913. Scuola Accademica di musica, a nakon toga i privatne glazbene škole te se povećava ponuda privatnih glazbenih lekcija. Za vrijeme Prvog svjetskog rata škole prekidaju s radom pa se ponovno otvaraju 1918. godine.

Gradska glazbena škola nastaje 1906. kako bi se poboljšala kvaliteta svirača u instrumentalnom društvu ''Società orchestrale polese''. Do 1915. godine djelovala je neprekidno devet godina, a nakon prekida 1918. nastavlja s radom. Nastava je obučavala svirače gudačkih instrumenata (violina, viola, violončelo i kontrabas), puhačkih instrumenata (drvene i limene) i svirače glasovira. Učenici škole su najmanje jednom godišnje održavali javni, svečani koncert u kazalištu ''Politeama Ciscutti'' pred pulskom publikom, čime su podizali ugled škole i nastavnika. U Puli nije bilo dovoljno stručnih kadrova za sve predmete pa svi nastavnici u školi nisu bili diplomirani stručnjaci. Međutim, objavljivani programi koncerata i podaci da je škola učestvovala na raznim natjecanjima govore u prilog tome da je rad nediplomiranog osoblja bio kvalitetan. Tako postoji podatak da je 1910. godine školu vodio kvalificirani profesor i 12 specijaliziranih nastavnika (npr. Karlo Fabris, Anton Saitz, Wanda v. Posarelli, Alfred Martinz).

Glazbenu školu Scuola Accademica di musica utemeljio je Giulio Smareglia 1913. godine i postao njezin ravnatelj. Bila je organizirana po nastavnim programima konzervatorija u Beču i Milanu te drugih poznatih glazbenih škola. Škola je bila konzervatorijskog - individualnog tipa, a nastava se održavala na talijanskom i njemačkom jeziku sa sljedećim predmetima, glasovir, violina, viola, violončelo, harmonija, solo-pjevanje, kontrapunkt i kompozicija, teorija glazbe, solfeggio parlato i solfeggio cantato, glazbeni diktat, povijest i estetika glazbe, sviranje a prima vista te zborsko pjevanje. Sadržavala je pripremnu nastavu za početnike (instrument, solfeggio i osnove teorije) te dodatno usavršavanje za polaznike koji su se pripremali za državni stručni ispit. Nastavni plan je bio raspoređen na ukupno šest godina - 3 niža i 3 viša razreda. Kao dokazi kvalitete djelovanja škole svjedoče stručno nastavničko tijelo, činjenica da se nastava odvijala na dva jezika, ozbiljnost u radu i godišnji izvještaj škole koji je sadržavao uvod, popis nastavnika, tekst Statuta, pravilnik o dužnostima učenika, nastavni plan, kroniku škole, statističke podatke o učenicima, popis fonda glazbene biblioteke, popis učenika i obavijesti o upisima za sljedeću školsku godinu.

Nastava se odvijala u prostorijama na adresi tadašnje ulice Via Carducci 23. Školske godine 1913/14. bilo je upisano 43 polaznika, a 1914/15. broj se udvostručuje na 78. Nakon treće godina djelovanja, trud učenika i nastavnika prekinula je evakuacija grada. Zadnji dostupni podatak nakon evakuacije koji ukazuje na daljnje djelovanje je obavijest da se škola ponovno otvara 1918. godine s istim predmetima i istim voditeljem - Giuliom Smareglijom.

Privatnu glazbenu školu ''Giuseppe Tartini'' u Puli utemeljio je 1907. godine Cornelius Borzi, nastavnik glazbe s diplomom milanskog konzervatorija. U njoj je bila organizirana nastava violine, glasovira, pjevanja, harmonije, kontrapukta, fuge i kompozicije. Nakon evakuacije, postoji podatak da je u prosincu 1919. godine škola ponovno započela s radom pod nazivom Gradska glazbena škola „Cornelius Borzi".

Stručne osobe i amateri koji su željeli honorarno zaraditi više ili izbjeći plaćanje državnih obveza, podučavali su glazbenu nastavu u obliku privatnih sati. Poduku iz glasovira, citre, pjevanja, violine i pripreme za državni ispit nudili su putem novina Polaer Tagblatt. Glazbeno - školsko djelovanje u Puli u razdoblju između 1861. i 1916. godine bilo je vrlo značajno za daljnji glazbeni razvoj grada Pule.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Gortan-Carlin, I.P. „Glazbeno školstvo - segment iz glazbene kulture u Puli za vrijeme austro-ugarske vladavine". Zbornik radova s Prvog međunarodnog muzikološkog skupa „U znaku Carlotte Grisi". Ur. I.P. Gortan-Carlin. Novigrad:Pučko otvoreno učilište Novigrad-Cittanova, 1999. 59 - 82.

Slučajna natuknica

Anelidi