Dio fonda spomeničke zbirke Stancoviciana u Knjižnici Zavičajnog muzeja grada Rovinja, (preuzeto s http://www.muzej-rovinj.hr/6248/Stancoviciana-Memorial-Library/o1294/HR)

Knjižnica Zavičajnog muzeja grada Rovinja

Knjižnica Zavičajnog muzeja grada Rovinja čuva knjige, časopise, novine, plakate i drugu pisanu građu koja svojim sadržajem govori o zavičaju.

Povijest tog muzejskog fonda usko je povezana s razvojem i rastom knjižničarske djelatnosti u Rovinju. Počeci sežu u 1859., kada je otvorena Gradska knjižnica (Biblioteca comunale). Sudbina knjižnog fonda bila je burna, brojna seljenja su naškodila veličini fonda i očuvanosti knjiga. Naposljetku su 1974. odvojene knjige koje su činile fond obnovljene rovinjske gradske knjižnice od knjiga koje čine fond muzejske knjižnice.
Fond Knjižnice Zavičajnog muzeja grada Rovinja podijeljen je u više zbirki, a najveća je Stancoviciana, 7000 knjiga iz biblioteke barbanskog kanonika Pietra Stancovicha (Stanković). Uz nju tu je i knjižnica rovinjskog profesora talijanistike, filologa i folklorista Antonija Ive s 2100 naslova (velik broj rječnika, gramatika i jezičnih studija uglavnom na njemačkom i talijanskom jeziku) i rukopisnom građom. U fondu je i dio bivše Gradske knjižnice, ostaci knjižnica raznih udruga koje su u Rovinju djelovale u XIX. i XX. st., poput Istarskog agrarnog društva, Radničkog društva, Narodnog čitalačkog kluba, Ženskog čitalačkog kluba „Cuore e pensiero", Kluba za društvene studije i društva „Giuseppe Mazzini" te stručni časopisi, stare novine iz XIX. i XX. st., katalozi likovnih izložbi, plakati, kalendari i dr.

Većina građe je na latinskom, talijanskom i njemačkom jeziku, a tek manji broj na hrvatskom.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Marija Smolica, "Knjižnica Zavičajnog muzeja Grada Rovinja", u: Knjižnice Istarske županije - vodič, ur. Bruno Dobrić, Pula 2010., 60-63.