Knjižnica Zavičajnog muzeja Poreštine

Fond knjižnice Zavičajnog muzeja Poreštine broji 11.687 svezaka od čega 5.159 primjeraka čini Spomeničku knjižnicu koja se sastoji od donacija Gian Stefana Carlija, Pietra Radoicovicha i Nicolòa de Vergottinija.

Najznačajniji je dio koji potječe od koparskog plemića Gian Stefana Carlija koji je oporučno ostavio gradu Poreču bogatu knjižnicu. Djela su iz razdoblja 16. do 19. stoljeća, najviše iz domena teologije, filozofije, povijesti, književnosti, medicine i zemljopisa. Najzastupljenije su knjige na talijanskom jeziku, ali ima i onih na latinskom, francuskom, njemačkom, grčkom i nizozemskom jeziku. Muzej čuva i 2.635 knjiga iz porečke gradske knjižnice s kraja 19. i početka 20. stoljeća, a muzejska je knjižnica uglavnom specijalizirana i posjeduje djela iz povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, etnologije i slično. Knjižnica čuva 46 cinquecentina (knjiga objavljenih u 16. stoljeću).

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

LIT: Elena Uljančić-Vekić, Knjižnica Zavičajnog muzeja Poreštine/Museo del territorio parentino, u: Knjižnice Istarske županije, gl. ur. Bruno Dobrić, Društvo bibliotekara Istre, 2010., 63-64.

Slučajna natuknica

Stuparich, Giani