Knjižnica Arheološkog muzeja Istre u Puli

Knjižnica Arheološkog muzeja Istre

Knjižnica Arheološkog muzeja Istre u Puli specijalna je knjižnica koja prvenstveno zadovoljava potrebe za knjižničnom građom i obavijestima članova matične ustanove te pomaže korisnicima da u stručnome i istraživačkom radu dobiju pouzdane obavijesti i primarne dokumente, u ovom slučaju to je građa iz arheologije, povijesti umjetnosti i povijesti, ali knjižničnu građu nudi na korištenje i zainteresiranim istraživačima, studentima i građanstvu.

Godine 1902. utemeljen je u Puli Gradski muzej (Museo Civico della Città di Pola), u čijoj je zgradi na Usponu sv. Stjepana smještena, a 1.I.1903. otvorena Gradska knjižnica (Biblioteca Comunale di Pola). Nakon što se 1930. Muzej preselio u zgradu bivše njemačke gimnazije (gdje se i danas nalazi), objedinjenjem fonda Gradske knjižnice iz Pule, Pokrajinske knjižnice iz Poreča (Biblioteca Provinciale dell’Istria di Parenzo) i knjižnice Istarskog društva za arheologiju i zavičajnu povijest (Società Istriana di Archeologia e Storia Patria) oformljena je iste godine, također u zgradi muzeja, Pokrajinska knjižnica (Biblioteca Provinciale).

Drugi svjetski rat i dvije poslijeratne godine savezničke vojne uprave u Puli dovele su do osiromašenja knjižnice, čiji je fond 1950. preuzela tadašnja Naučna biblioteka, danas Sveučilišna knjižnica u Puli. Godine 1967. dolazi do potpunog preseljenja Naučne biblioteke s drugog kata Arheološkog muzeja Istre (AMI) u susjednu zgradu tadašnje škole.

S ponovnim otvorenjem muzeja, 1947., kao Arheološkog muzeja Istre, počela se stvarati nova specijalna knjižnica. U početku otkupom i poklonima, da bi začetak izdavačke djelatnosti AMI-ja označio njezinu prekretnicu. S prvim izdanjima prišlo se razmjeni stručnih publikacija sa srodnim institucijama, akademijama i sveučilištima u zemlji i inozemstvu. Danas Knjižnica ima razmjenu publikacija s 336 adresa i njihov broj se stalno povećava.

Fundus Knjižnice AMI-ja sastoji se od preko 50.000 jedinica građe monografija i serijskih publikacija, uglavnom iz područja povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, etnologije, muzeologije, muzeografije i sl. Knjižnica čuva staru i vrijednu knjižnu građu koja govori o prošlosti AMI-ja i Istre, a koja predstavlja izvor podataka za proučavanje postojećeg neobrađenog muzejskog fundusa. U zbirci stare građe sveukupno je 86 inventariziranih jedinica nastalih do 1850.

Poseban odjeljak knjižnice čini zaklada „Dr. Branko Marušić" s 2.529 jedinica građe, nastala u znak zahvale višegodišnjem ravnatelju AMI-ja i muzejskom znanstvenom djelatniku Branku Marušiću (1926.-1991.). Krajem 2001. knjižnica je obogaćena još jednom zakladom koju čini 1.208 jedinica građe. Za nastanak te zaklade zaslužan je dugogodišnji muzejski znanstveni djelatnik Štefan Mlakar (1913.-2001.), koji je oporučno ostavio svoja djela AMI-ju.

Knjige u Knjižnici su smještene u pomične ormare te otvorene police duž zidova. Vrijedna građa je odvojena i spremljena u zaključani sef.

Rad s korisnicima se obavlja radnim danima od 11 do 14 sati, ali i putem online upita u bilo koje vrijeme radnog dana.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply