Kupalište Stoja

Gradsko kupalište Stoja (tal. Bagni di Stoia) dostupno je svim posjetiteljima i kupačima od samoga svog osnutka, a čitav objekt danas pripada zaštićenim kulturnim dobrima Republike Hrvatske. Plažni objekt Stoja djelo je arhitekta Enrica Trolisa rođenog u Puli, a predstavlja vrhunac moderne arhitektonske kreacije tridesetih godina XX. stoljeća na području grada Pule.

Pri podizanju objekta poštivala se nepovredivost ambijenta te principi funkcionalnog građenja. Za razliku od većine projekata toga doba relativno malo kupalište nastalo je na rubu grada, okruženo mediteranskim pejzažem. Gradnju kupališnog objekta omogućile su općinske vlasti svojim sredstvima, pri čemu je mladi student Enrico Trolis uspio sačuvati funkcionalnost i niskobudžetnost. Svečano otvorenje bilo je 19. srpnja 1936. godine. Izgradnjom objekta unijeta je svježina u dotad sugestivni kupališni ambijent, a nova građevina plijenila je pažnju odmjerenim volumenom te jednostavnom arhitektonikom. Kupalište je podignuto na rubu borove šume koja je korisnicima pružala mirisan zrak i ugodnu hladovinu, a kabine, obojane osnovnim bojama, davale su poseban ugođaj. Objekt je konstruiran kao apstraktna kompozicija zasnovana na asimetričnoj tlocrtnoj kompoziciji, minimalističkoj konstrukciji i elementarnim oblicima. Suštinski izraz nacrta inspiriran je brodskom estetikom paluba, okruglih prozora i jarbola. Sunčalište određuje središnju os građevine kao apsolutno dominantan prostorni element. Polukružno izbačena terasa na građevini postavljena je kao izdužena lebdeća ploha na dva stupa. Površine zidnih ploha ritmizirane su geometrizmom kružnih prozorskih otvora, vertikalnih ploha vrata kabina i jednostavnim rasterom horizontalnih linija metalnih ograda. Iza plažnog objekta nalazi se kružni podij za orkestar koji je izgrađen u sklopu kompleksa.

Kupalište Stoja danas ima sanitarni čvor, reguliran parking i spasilačku službu koja se brine za sigurnost na moru. Nalazi se nažalost u derutnom stanju, a koncesionari u suradnji s vlastima Grada Pule nastoje što prije započeti s uređenjem ovog objekta.

 

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

E. Jurcan, E. Strenja, Talijanska moderna arhitektura u puli (1930-1940), DAI-SAI, Rovinj 2006.

Slučajna natuknica

Palača, komunalna