Kupalište Quitta u Opatiji, 1910., (fotoarhiva Hrvatskog muzeja turizma Opatija)

kupališta

Kupališta, mjesta na obali mora ili drugih vodenih površina uređena za kupanje, sunčanje i zabavu; mjesta i prostorije za kupanje u ljekovitoj vodi ili blatu u toplicama.

U Istri se moderne uređene plaže s kupalištima pojavljuju u drugoj polovici XIX. st. i na početku XX. st., kada se na Sredozemlju razvija kupališni turizam i širi spoznaja o ljekovitosti mora. Uoči I. svjetskog rata u Opatiji je bilo 6 morskih kupališta na otvorenom: Angiolina, Slatina, Quitta, Tomaševac, Općinsko kupalište i Slobodno kupalište (njem. Im Freien). Pula je tada imala Bagno Polese (1886.) u gradskoj luci i Valkane, Brijuni (Brioni) Salugu, Rovinj Val di Lone, a Poreč je imao kupalište na otočiću Sv. Nikola (1895.), na kojem su se naizmjenično kupali žene i muškarci, te kupalište Riviera (1910.) na južnoj strani grada (Val di Preti), gdje su se žene i muškarci kupali istodobno.

Sredinom XX. st. došlo je do turističkog i kupališnog procvata pa je plivanje i sunčanje postalo omiljenom ljetnom razonodom domaćega stanovništva i turista. Kupanje se u većoj mjeri odvijalo na divljim plažama nego u organiziranim kupalištima s garderobama i drugim sadržajima, a zgrade tradicionalnih kupališta se mijenjaju, nerijetko i zapuštaju.

U novije vrijeme svako istarsko obalno naselje ima jedno ili više uređenih kupališta ili plaža s ponudom raznolika sadržaja za različite uzraste: plitke bazene i pijesak za djecu, tobogane, tuševe, sanitarne čvorove, iznajmljivanje suncobrana, ležaljki, čamaca, pedalina, ronilačke opreme i dr. Nerijetko su na kupalištima prodavaonice osvježavajućih pića, sladoleda, voća i druge hrane, plivačke opreme, suvenira i dr. Na mnogim uređenim plažama postavljene su sigurnosne plutajuće brane unutar kojih je zabranjen pristup plovilima. U sezoni kupanja (15.V.–30.IX.) na dvjestotinjak istarskih plaža uzimaju se uzorci morske vode za laboratorijske provjere fizikalnih, kemijskih i bakterioloških osobina mora. Za čisto more, uređenost plaže i užeg priobalja dodjeljuje se Plava zastava kao međunarodno europsko priznanje. Kriteriji su vrlo zahtjevni, a poglavito se odnose na ekologiju, sigurnost (obvezatna nazočnost spasilaca), usluge i informacije o plaži. Prednjači porečka rivijera, koja je dobila petnaestak Plavih zastava.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply