Stari autobusni kolodvor u Puli, pogled iz Istarske ulice prema Giardinima, (snimio Željko Cetina), 2023.

Stari autobusni kolodvor u Puli (Autostazione a Pola)

Stari autobusni kolodvor u Puli (Autostazione a Pola), autobusna postaja izgrađena 1936.-38. prema projektu arhitekta Bernardina Fabra.

Kolodvor je smješten između Istarske (tada Viale Carducci) i Carrarine ulice (Viale Carrara), na adresi Istarska ulica 3/5, uz sjevernu stranu zgrade Banke Italije (danas Fina), u samom središtu grada. Izgrađen je na inicijativu Cesarea Torte, vlasnika pulske tvrtke za međugradski i lokalni prijevoz Impresa Autovie Istriane, koji je bio i glavni financijer, uz potporu lokalne vlasti. Zbog toga je cijeli objekt bio nazivan Palazzo Torta.

Dotad su se putnici u autobuse ukrcavali i iskrcavali na Giardinima, na Danteovom trgu i kod tržnice. Kolodvor je svečano otvoren 4.XI.1937. (na godišnjicu pobjede u Prvom svjetskom ratu), u nazočnosti vojvode od Spoleta Ajmona Savojsko-Aostanskog, državnog podtajnika za komunikacije Giovannija Host Venturija i istarskog prefekta Orestea Cimoronija, ali je u promet pušten tek 1.IV.1938.

Prema prvotnom idejnom rješenju u zgradi je trebala biti integrirana funkcija hotela na prvom i drugom katu, gdje bi sobe imale pogled na starogradsku jezgru. Zbog kontakta zraka zagađenog ispušnim plinovima u prizemlju i smještajnih kapaciteta na višim etažama projekt je prilikom izvedbe reduciran. Pročelje zgrade oblikovano je u duhu ondašnjeg talijanskog racionalizma.

Bio je u funkciji do 20.XII.2002., kada je pušten u promet novi autobusni kolodvor u Šijani (Trg I. istarske brigade 1).

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

„Il battesimo di Arsia comune dei minatori. Imponente blocco di opere pubbliche inaugurate a Pola dal Duca di Spoleto presenti S. E. Host-Venturi ed il rappresentante del P.N.F.“, Corriere istriano, 5. XI. 1937., 1; „La stazione autocorriere entrata in funzione“, isto, 2. IV. 1938., 2; Talijanska moderna arhitektura u Puli / Architettura moderna italiana di Pola: 1930-1940, katalog izložbe, ur. Emil Jurcan, Pula 2006.; David Orlović, „Autostanica je radila od 1938. do 2002. godine. Ulazak zadnjeg busa koračnicama je popratio Puhački orkestar Grada Pule“, Glas Istre, 21. I. 2023.