Sanseverino Aragonski, Roberto

Sanseverino Aragonski, Roberto (ili Roberto da San Severino), talijanski vojskovođa, kondotjer (V. 1418 - Calliano, 10. X. 1487). Bio je grof Colorna (1458-1477) te prvi grof Caiazza (od 1460). Služio je ujka Francesca Sforzu kao general. Sudjelovao je u važnijim bitkama svoga vremena.

Požurio je u Milano 1476., nakon umorstva vladara Galeazza Marie Sforza. Njegovo je mjesto preuzela vojvotkinja Bona di Savoia koja mu nije produžila ugovor. Sanseverino joj se suprotstavio i nakon neuspjeha biva osuđen na progonstvo i smrt. U Milano se vratio 1479., nakon pomirenja vojvotkinje i Ludovica Sforze. Postao je plaćenik Mletačke republike 1482. Njegovi ratni uspjesi donijeli su mu 1484. imenovanje na Glavnoga generala Talijanske lige, titulu koju je zadržao idućih devet godina. Umro je u bitci kod Calliana tako što je ranjen pao u rijeku i utopio se. Izvučen je iz mora i pokopan u kripti katedrale u Trentu. Nekoliko godina kasnije njegovi su posmrtni ostaci preneseni u Milano i zakopani u jednu od kapelica koje je on sam dao sagraditi u sklopu crkve Sv. Franja.

U djelu naslovljenom „Viaggio in Terra Santa" Sanseverino opisuje putovanje u Svetu zemlju. Iz Venecije su krenuli na vesla zbog jake bonace. Autor bilježi da nakon što su svi na brodu večerali kristalno im se pokazao Umag, grad u Istri, pa Poreč. Spominje „pedotu", iskusnoga moreplovca koji poznaje pličine usred lagune i kojega svaki brod koji uplovljava u mletačku lagunu mora obavezno, zbog postojeće državne odluke, unajmiti u Poreču.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

LIT: L. Monzali, F. Šuran, Istria e Puglia fra Europa e Mediterraneo, Edizioni Studium, Roma 2011; S. Bertoša, A. Giudici, Europski putnici u Istri od XV. do XIX. stoljeća, u: Tabula 11, Sveučilište J. Dobrile u Puli, Pula 2013.

Slučajna natuknica

Herman Dalmatin