OZAK

Jadransko primorje, Operativno područje

Jadransko primorje, Operativno područje (njem. Operationszone Adriatisches Küstenland, OZAK), upravna jedinica koju je Treći Reich osnovao 29.IX.1943. na području puljske, tršćanske, riječke, udinske i ljubljanske lokalne uprave.

Nakon talijanske kapitulacije 8.IX.1943., njemačke su snage brzo preuzimale nadzor nad sjevernom i srednjom Italijom gdje su s Benitom Mussolinijem osnovale Talijansku Socijalnu Republiku. Ta je tvorevina Istru držala svojim sastavnim dijelom, širenje vlasti na hrvatski dio poluotoka proglasila je tada i Nezavisna Država Hrvatska (NDH), a odlukama istarskih i hrvatskih antifašističkih vlasti proglašeno je ujedinjenje s Hrvatskom i Jugoslavijom.

Nakon kratkotrajnoga partizanskog nadzora, stvarnu su vlast nad Istrom preuzele nacističko-fašističke snage i ona je postala dijelom novoustrojenoga Jadranskoga primorja. Suprotno talijanskim fašističkim nastojanjima, ono je zbog svoje strateške važnosti bilo upravno, sudski, vojno i gospodarski izravno podvrgnuto Berlinu. Na čelu civilne uprave, čije je sjedište bilo u Trstu, bio je Friedrich Rainer. Za zapovjednika policije i SS-a postavljen je Odilo Lothar Globocnik. Vojskom, koja je jaku bazu imala u Puli, zapovijedao je general Ludwig Kübler, a glavni su mu zadatak bile velike protupartizanske akcije.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply