Massari, Giorgio

Massari, Giorgio, arhitekt (Venecija, 13. X. 1687 - Venecija, 20. XII. 1766). Projektirao je i gradio ladanjske dvorce, vile, palače i crkve u Veneciji, Julijskoj Veneciji, Lombardiji i Istri. Izradio je 1737. nacrte za obnovu koparske katedrale te je 1748. u njoj isklesan oltar sv. Marka.

Iduće je godine Massari napravio nacrt prezbiterija. Povećanjem oltarnog prostora uskladio je ranije nerazmjere. Na njega su utjecali Sansovino i A. Palladio. Gradnju crkve Santa Maria del Rosario u Veneciji započeo je 1725. a posljednju je isplatu primio 1743. U istoj je crkvi freske oslikao G. B. Tiepolo, a kipove je izradio G. M. Morlaiter. Sakralno je zdanje u suštini povezano s Palladijevom crkvom Redentore, osim što Massari pokazuje jači barokni utjecaj i daje crkvi više svijetla. Njegovo je remek djelo zasigurno vila Cordellina - Lombardi u okolici Vicenze. Građevina je po uzoru na Palladijeva djela vrlo skladna i harmonična. Godine 1748. započeli su radovi izgradnje palače Grassi u Veneciji koju je Massari projektirao po uzoru na Sansovinovu palaču Corner.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Istarska enciklopedija, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb 2005; Dizionario biografico degli Italiani, Istituto dell'Enciclopedia Italiana, Roma 2008, 71.