Scamozzi, Vincenzo

Scamozzi, Vincenzo, inženjer, arhitekt i teoretičar kasne Renesanse (Vicenza, 1552 - Venezia, 1616). Studirao je u Veneciji i Rimu, a mnogo je putovao kroz zapadnu Europu. Utjecaj A. Palladija i S. Serlija na njegove projekte očituje se kroz prisutnost klasičnoga stila. Njegovi nacrti vila i gradskih palača utjecali su na engleske neoklasične arhitekte, počevši od I. Jonesa.

Mnogo je radio u Vicenzi i u sklopu Republike Sv. Marka. U Salzburgu je od 1604. do 1612. radio na katedrali i biskupskoj palači. Poznat je i po gradnji kazališta. Dovršio je 1585. „Teatro Olimpico" kojega je bio započeo A. Palladio. Njegovo je remek-djelo urbanistički plan Palmanove, utvrđenog gradića u obliku zvijezde s devet krakova. U posljednjoj godini života izdao je djelo "L'Idea della Architettura universale di Vincenzo Scamozzi Architetto Veneto. Diuisa in X libri. In Venetia MDCXV" u kojemu spominje Pulu i slavoluk. U francuskom izdanju (Pariz 1685.) o njima je riječ na 9., odnosno 114. stranici. Arhitekt je možda posjetio Pulu i njezine spomenike dok je bio u službi Venecije, ili ih je samo proučavao na papiru budući da je jedno vrijeme posjedovao Palladiove crteže koji su poslije prešli u Burlingtonovu kolekciju.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

D. Kečkemet, Antički spomenici Pule na slikama i u opisima stranih autora od XV. do XIX. stoljeća, u: Jadranski zbornik VII, Rijeka – Pula 1969; M. Bertoša, Istra: Doba Venecije, Žakan Juri, Pula 1995; S. Bertoša, A. Giudici, Europski putnici u Istri od XV. do XIX. stoljeća, u: Tabula 11, Sveučilište J. Dobrile u Puli, Pula 2013.