Ludwig Salvator von Habsburg

Ludwig Salvator von Habsburg, znanstvenik i istraživač (Firenca, 4.VIII.1847 - Brandýs na Labi, Češka, 12.X.1915). Sin velikoga vojvode Leopolda II. Habsburg-Lorrainea u Toskani i austr. nadvojvoda.

Studirao je filozofiju, pravo, prirodne znanosti i umjetnost u Pragu. Život je posvetio znan. istraživanjima Sredozemlja. Autor je i izdavač više od 50 djela, koja je sam ilustrirao (enciklopedijske monografije, putopisi, jezične rasprave), među kojima Die Balearen (1869-84), Yachtreise in den Syrthen (1873), Die liparischen Inseln (1893-96), Parga (1907) i Lose Blätter aus Abbazia (1886). Bio je počasnim članom šest akademija znanosti i tridesetak znan. ustanova te pokrovitelj znan. i umj. projekata. Suosnivač i član  k. u. k. Yachtgeschwader, nautičkog kluba sa sjedištem u Puli. Živio je u Mallorci i od 1876. u Zindisu (Milje).

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

B. Mader, »Mi creda sempre suo aff. A. Luigi Salvatore ecc«,  L'Arciduca Lodovico Salvatore e la sua presenza a Trieste, quale risulta dalla sua corrispondenza con Carlo de Marchesetti, Annales (Koper), 1998, 14.

Slučajna natuknica

Mihovilić, Stanko