Giornale della Società Agraria Istriana

Giornale della Società Agraria Istriana, mjesečnik Istarskoga agrarnog društva koji je izlazio u Rovinju od 25.I.1876. do 30.VI.1882.

Prethodno je 1875. izlazio je pod naslovom Effemeride Agraria dell'Istria, kao nasljednik godišnjaka Annuario. Isprva na 8, potom na 16 stranica donosio je naputke, vijesti i stručne članke o obrađivanju vinograda, uzgoju žitarica, krmiva, stoke i dr. Objavljivao je zapisnike i druge dokumente Istarskog agrarnog društva, a i nagradne natječaje i oglase promičući tako novosti na području poljodjelstva.

Iako su objave u listu bile apolitične, u zapisnicima su se mogle pročitati i rasprave o državnoj ekonomskoj politici, često s liberalnih pozicija, pa su ljeta 1879. dva broja austrougarske vlasti bile zaplijenile.

List se besplatno dijelio svim članovima, seoskim i gradskim općinskim upravama.

Prvi odgovorni urednik bio je Nicolò Sbisà, od 1879. G. Cosmini, a od kraja veljače 1882. Domenico Ferra. Do početka 1880. tiskao se u Tipografia istriana Antonio Coana, potom u Bontempo e Comp. (obje tiskare u Rovinju).

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Carla Colli, Catalogo analitico della stampa periodica istriana (1871 - 1879), Centro di ricerche storiche Rovigno, 1986.

Slučajna natuknica

Primorski dnevnik