Tiskara Coana u Rovinju, vlasnik i radnici 1923.

Coana

Coana, tiskarska obitelj u Rovinju i potom Poreču u drugoj polovici XIX. st. i u prvoj polovici XX. st.

Braća Antonio i Gaspare doselili su se 1859. iz Venecije u Rovinj, grad koji se tada gospodarski naglo uspinjao te bio sjedište trgovačke i industrijske komore (Camera di commercio e d’industria dell’Istria). Osnovali su tiskaru Prima tipografia istriana. U njoj je 15.II.1860. tiskan prvi broj prvoga istarskog tjednika L’Istriano, a proizvodile su se i knjige, brošure i drugi proizvodi od papira.

Nakon Antonijeve smrti (1904.) tiskara u Rovinju promijenila je više vlasnika, a 1936. postala je Tipografia Antonio Gerini. U međuvremenu se 1875. Antonijev stariji sin Gaetano preselio u Poreč. Ondje je otvorio novu tiskaru, koja je do II. svjetskog rata radila vrlo intenzivno. U njoj su se među ostalim tiskali svesci Atti e Memorie della Società Istriana di Archeologia e Storia Patria do godišta 1939.–40. Nakon 1945. djelatnost porečke tiskare Coana preseljena je u Trst. Rovinjska tiskara Gerini radila je do 1947., kad je s njezinim strojevima osnovana Tipografia cittadina, a 1956. isti povijesni strojevi i preše omogućili su stvaranje nove tvrtke, Istragrafike, koja djeluje i danas.

Na zgradu u kojoj je 5.III.1859. Antonio Coana utemeljio svoju tiskaru (danas je u njoj rovinjska ribarnica) postavljene su na 160. obljetnicu prigodne spomen-ploče.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Sergio Cella, Giornalismo e stampa periodica in Istria, AMSI, 1956., 4; Andrea Benedetti, Rovignesi che si sono particolarmente distinti, u: Rovigno d’ Istria, Trieste 1997.; Marcello Bogneri, Marino Budicin, La tipografia Coana e la stampa periodica, ibid.

Slučajna natuknica

Ekl, Vanda