Znanstveno-raziskovalno središče Koper - Centro di Ricerche Scientifiche Capodistria

Znanstveno-raziskovalno središče Koper - Centro di Ricerche Scientifiche Capodistria (ZRS), javna istraživačka ustanova koju je 1.XII.1994. utemeljila Vlada Republike Slovenije.

Osnivanjem Univerze na Primorskem (2003.) postala je članicom sveučilišta. U središtu su znanstveno-istraživačkog rada, multidisciplinarnim i poredbenim pristupom humanističkih, društvenih i prirodoslovnih znanosti, proučavanje kulturnih posebnosti i povijesnog razvitka sredozemne Slovenije te aktualnih pitanja pograničnog položaja, multikulturnih i multietničkih odnosa istarskoga i sredozemnoga prostora, bogatstva prirodne i kulturne baštine te krakterističnih sredozemnih poljodjelskih kultura. U okviru ZRS-a od 2004. djeluje 7 istraživačkih skupina: Inštitut za sredozemske humanistične in družboslovne študije, Inštitut za biodiverzitetne študije, Inštitut za sredozemsko kmetijstvo in oljkarstvo, Inštitut za dediščino Sredozemlja, Inštitut za jezikoslovne študije, Inštitut za kineziološke raziskave i Inštitut za zgodovinske študije te 6 infrastrukturnih jedinica.

ZRS je priredio više od 40 međunarodnih znanstvenih konferencija, a u suizdavaštvu sa Zgodovinskim društvom za južno Primorsko Koper izdaje znanstveni časopis Annales, povijesni časopis Acta Histriae te znanstvene monografije u zbirci Knjižnica Annales.

Odlukom Vlade Republike Slovenije od 26.XI.2016. ZRS je izdvojeno iz sastava Sveučilišta kao javni istraživački zavod i otad djeluje samostalno.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply