Indipendente, L'

Indipendente, L', političko-kulturni list koji je izlazio u Trstu od 1877. do 1922. kao dnevnik, potom do 1923. dva puta tjedno. Bio je glasilo tršćanskoga iredentizma, nastavivši predaju časopisa Il Nuovo Tergesteo (koji je izlazio 1876-77). 

Svjetska je zbivanja analizirao s iredentističkoga stajališta, te je oskudno izvješćivao o događajima u Austro-Ugarskoj. Među tršćanskim novinama bio je najviše plijenjen (1016 puta), a protiv njegovih urednika vodilo se nekoliko sudskih postupaka. Prvi urednik bio je Enrico Piccoli, prvi ravnatelj Enrico Matcovich (garibaldinac rodom iz Dalmacije), naslijedili su ih Giuseppe Caprin i Enrico Jurettig (zbog političkog djelovanja i zatvaran) i dr., među kojima 1883. i Riccardo Zampieri. Novine su 1881. počele prenositi i vijesti iz Istre (rubrika Notiziario istriano). Uredništvo je imalo neugodnosti s vlastima kada se obilježavala 500. obljetnica Trsta pod Habsburgovcima. List je okupljao i poticao mlade pisce (Silvio Pellico, Attilio Tamaro, Mario Nordio i dr.). U kulturnoj rubrici surađivali su Italo Svevo, Gian Giacomo Manzutto, Alberto Boccardi, G. Caprin i Cesare Rossi.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

B. Coceani, Un giornale contro un impero, Trieste 1932; C. Pagnini, I giornali di Trieste dalle origini al 1959, Milano 1959; S. Monti Orel, I giornali triestini dal 1863 al 1902, Trieste 1976.

Slučajna natuknica

Diritto Croato, Il