Mišnice, mih - mišničar na Smotri narodne glazbe i plesa Puljštine u Barbanu, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Danilo Memedović), 2017.

mišnice

Mišnice (mih, također pive, ludro, mihur, meh s roženicami, mijeh), istarsko puhačko nararodno glazbalo.

Pripada skupini aerofonih glazbala (slično gajdama i dudama). Kao i roženice, vrlo je rašireno na poluotoku. Većinom na njemu sviraju Hrvati, a Talijani samo u Šišanu.

Sastoji se od dvostruke prebiraljke mišnice i mješine. Mješina je od jareće ili janjeće kože, a služi za skupljanje zraka. Na njezin se vrat pričvrsti did (tulac, grkljan ili glaulja) napravljen od jasena, u koji se utaknu mišnice. Mišnice se prave od jednoga komada drva, busole (šimširovine), smrekovine, trešnje ili ulike (masline), u kojem se probuše dvije usporedne cijevi: desna prebiralica ima pet rupica, a lijeva tri. Na vrhu mišnica utaknuta su dva piska napravljena od trstike.

Za razliku od roženica, koje se sviraju u paru, mišnice su samostalno glazbalo na kojemu se svira solo svirka i pratnja za ples (npr. balun pod mih); dobri mišničari mogu svirati na tom glazbalu i kada se mišnice izvuku iz miha. Ipak, neki mišničari na njemu sviraju i u kombinaciji s roženicama, iako rjeđe.

Među glasovitim mišničarima u Istri bili su Gašpar Laković iz Lakovića (1884.–1970.), također vrstan graditelj miha, i nešto mlađi svirač i izrađivač miha Grgo Orlić.

Audio


Speljanje izvodi Alojz batel, mišnice.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply