Antonio Michelazzi, atika glavnog oltara u župnoj crkvi Navještenja Blaženoj Djevici Mariji u Pićnu, barok, 18. st., (preuzeto s http://www.ppmi.hr/hr/patrimonio/katalog-predmeta/item/656/, snimio Ivo Puniš, 2016.)

Michelazzi, Antonio

Michelazzi, Antonio, kipar i oltarist (Gradisca d'Isonzo, 1.XI.1707. - Rijeka, 1772.).

Poznat kao sculptor fluminensis, jer je u Rijeci imao vlastitu kiparsku i kamenarsku radionicu 1733.-72. Djelovao je na širem području: radio je na katedralama u Gradcu (Grazu) i Zagrebu te u Hrvatskom primorju i Istri.

U Rijeci je za isusovačku crkvu sv. Vida izradio propovjedaonicu i dva oltara, a glavne oltare za augustinsku crkvu sv. Jerolima u Rijeci, i za crkvu sv. Petra i Pavla u Bribiru. U Istri mu se pripisuju oltar Ružarice u prepozitskoj crkvi sv. Nikole u Pazinu, oltar sv. Jurja u Lupoglavu te oltari u župnim crkvama u Pićnu i Gračišću. Kako su tada veze Rijeke i središnje Istre bile jake (pićanski biskupi bili su tada Riječani), riječko je područje moglo oltarima opskrbljivati tržište. Michelazzijeva djela unijela su u riječko-istarsko područje oblike europskog baroka, a pod jakim su utjecajima mletačkog kiparstva XVIII. st.

Više ilustracija s podacima na stranicama Istarska kulturna baština - Patrimonio culturale istriano:: http://www.ppmi.hr/hr/patrimonio/katalog-predmeta/?q=michelaz

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Anđela Horvat, Radmila Matejčić, Kruno Prijatelj, Barok u Hrvatskoj, Zagreb 1982.

Slučajna natuknica

Sficco, Alfredo