Pljočkanje

Pljočkanje ili pločkanje (prahćanje), predajna pučka igra gađanja kamenom (pločkom) na otvorenom, ugl. na polju, livadi, cesti. Igraju najmanje dvije osobe, a za igru je potreban okrugli kamen veličine dlana, pljočka, i veći kamen, grota, koji se postavi na određeno mjesto na tlu, te gađa pljočkom s crte udaljene otprilike pet metara. Svaki igrač ima svoju pljočku. Pobjednik je onaj tko baci najbliže groti. 

Najčešće su igrali dječaci, a ponekad djevojčice. U Barbanu se igrala inačica zvana pljočka,  i to plosnatim kamenom pljočkom  i okruglim kamenom balinom, na ravnu terenu. Sudjelovala bi tri para (dječaci i djevojčice). Jedan igrač baci balin na tlo, zatim njegov suigrač gađa balin pljočkom, potom to učine i ostala dva para. Par koji pljočkom pogodi balin ili mu se najviše približi postigne bod (punat), a pobjednik je onaj par koji prvi postigne 11 bodova.

Početkom 1990-ih, zahvaljujući pojedinim entuzijastima, pokrenuta je inicijativa za organizaciju i institucionalizaciju pljočkanja u Istri. Tako je igra očuvana kao dio tradicijskoga naslijeđa. Jedno od prvih natjecanja bilo je 1994. u Svetom Petru u Šumi, a 1996. u Šuranima je održan prvi otvoreni Županijski turnir u pljočkanju. Natjecanje je održano po starinskim pravilima koje je sastavio Vlado Družeta iz Pazina. Istarski pljočkari osnovali su 2000. Športsku pljočkarsku udrugu županije istrijanske, koja je sastavila pravilnik pljočkanja.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply