Natpis na crkvi sv. Marije na Placu u Gračišću na kojem se spominju njezin naručitelj Petar Beračić i graditelj Dento, (preuzeto s https://www.ppmi.hr/hr/patrimonio/katalog-predmeta/item/1287/, snimio Renco Kosinožić), 2007.

Beračić, Petar

Beračić, Petar, utemeljitelj (»fundator«), odnosno pokrovitelj gradnje zavjetne crkve sv. Marije na Placu u Gračišću (? Gračišće, kraj XIV. st. - ?, prva polovica XV. st.).

Ime mu je uklesano na pročelju crkve u latinskom natpisu gotičkim pismom (...PETRUS FUNDATOR BERACICZ...).

Kao pokrovitelj, odnosno naručitelj toga zdanja iz 1425. (graditelj je bio neki Dento), zasigurno je utrošio znatna sredstva u njegovu gradnju te se pretpostavlja da nije bio običan pučanin podložan feudalnim gospodarima. Vjerojatno je pripadao sloju plemenitih seljaka iz Gračišća, koji su samostalno posjedovali svoje zemlje i u cijelosti uživali plodove s njih (Danilo Klen), a mogli su i držati kmetove. Oni se u Urbaru Pazinske knežije iz 1498. navode kao poseban stalež (Edellewt Pawern), izuzet od plaćanja biskupskoga prava (Bischofsrecht) i od davanja pazinskoj feudalnoj komori.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Branko Fučić, „Petar Beračić, »fundator« u Gračišću“, Bulletin Odjela VII. za likovne umjetnosti JAZU, VIII, 1, 1960., 8-11; Danilo Klen, „Iz prošlosti Gračišća“, isto, 1-7.

Slučajna natuknica

Kleinmayr, Ferdo