Dento je graditelj crkve sv. Marije na Placu u Gračišću, (preuzeto s https://xn--upa-sv-vida-drc.hr/crkve/crkva-majke-bozje-na-placu/)

Dento

Dento, graditelj (XV. st.).

U Istri je znan kao graditelj crkve sv. Marije na Placu u Gračišću 1425. Na pročelju crkve, desno od ulaza ugrađena je ploča s natpisom: AN(n)O DOMINI MCCCCXXV / DIE V AUGUSTI / CONSECRATA / EST HAEC ECCLESIA SANCTAE MARIE VIRGINIS PER DOMINUM GREGORIUM / EPISCOPUM PETTENENSEM. EST PETRUS FUNDATOR / BERACICZ DENTOQUE OPERIS FACTOR. Prijevod prema Branku Fučiću: Ljeta gospodnjega 1425. dana 5. kolovoza posvećena je ova crkva svete Marije Djevice od gospodina Grgura, biskupa pićanskoga. Petar Beračić je utemeljitelj a Dento (je) tvorac djela (autor, graditelj). Graditeljevo ime Dento (koje se ponegdje krivo navodi kao Dente) vjerojatno je hipokoristik od Gavdento, Gaudencije (Branko Fučić).

Crkva sv. Marije na Placu, središnjem trgu Gračišća, jedna je od najljepših malenih gotičkih gradnji u Istri. Tradicionalna ukorijenjena regionalna tipologija očituje se u jednostavnom četvrtastom prostoru bez apside i šiljatom prelomljenom svodu. Profilacije vrata i prozora na pročelju imaju osobine kontinentalne gotike. Sagrađena je od pravilno klesanih blokova lokalnog kamena a krov je pokriven škriljama. Jednostavnu stereometriju kamenog zdanja razrahlila je lopica, prigrađena ispred pročelja 1633.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Branko Fučić, „Petar Beračić, »fundator« u Gračišću“, Bulletin Odjela VII. za likovne umjetnosti JAZU, VIII, 1, 1960., 8-11