Potonuće broda Viribus Unitis u pulskoj luci (ilustracija)

brodolomi

Brodolomi, podmorski ostatci brodova i brodskog tereta.

Zbog intenzivnoga se pomorskog prometa na sjevernom Jadranu već od prapovijesti i klasičnih razdoblja nalaze na mnogim mjestima duž istarskih obala. Brodolomi starijih razdoblja (prapovijest, antika i srednji vijek) nisu dobro sačuvani, jer se drvena konstrukcija broda u moru vrlo loše može očuvati. Stoga su najbolji pokazatelj takvih brodoloma ostatci brodskoga tereta, npr. amfora i sličnog materijala iz rimskog doba (podvodna arheologija). Duž obala Istre mnogobrojni su takvi ostatci, osobito uza zapadnu i južnu obalu, gdje je promet bio najjači. Samo su malobrojni antički brodolomi bolje istraženi (Savudrija), a mnogi su i uništeni pljačkom i ilegalnom trgovinom.

Brojniji su ostatci brodova XX. st., odnosno od pojave željezne brodogradnje: oni su dobro očuvani, neki su istraženi (Baron Gautsch) i dostupni amaterskim, sportskim i turističkim roniocima u organiziranim skupinama. Pogotovo su brojni i poznati brodolomi iz I. i II. svjetskog rata. Najpoznatiji je austrougarski bojni brod Viribus Unitis, potopljen u pulskoj luci, te 10.VI.1918. kraj Premude potopljen austrougarski bojni brod Szent Istvan, koji je nekoliko sati prije potonuća isplovio iz Pule u sastavu veće skupine ratnih brodova.

Kraj Rovinja je osim Barona Gautscha bombardiranjem iz zraka potopljen i austrijski trgovački brod Istra, duljine 80 m, a po završetku rata od mine je kraj Ližnjana stradao talijanski ratni brod Rossarol (duljine 85 m). Između Brijuna i Rovinja potopljen je 17.VIII.1944. talijanski razarač Giuseppe Dezza, tada u službi njemačke ratne mornarice kao TA 35, a s njime je stradao i 71 član posade. Bio je građen prije I. svjetskog rata, promijenio je nekoliko imena (L'Insidioso, Pilade Bronzetti, Giuseppe Dezza, TA 35), i sudjelovao u mnogim operacijama. Talijanski putnički brod Rex potonuo je 8.IX.1944. između Izole i Kopra, a dan poslije i parobrod San Marco između Savudrije i Pirana pri čemu je bilo i mnogo civilnih žrtava. Kraj Novigrada je potopljen 5.V.1945. britanski minolovac HMS Coriolanus (duljine 50 m), naletjevši na minu. Kraj Rovinja su potopljena dva talijanska trgovačka broda (Numidia i Romagna). Od mina položenih tijekom rata, 1945. i 1946. stradalo je još nekoliko trgovačkih brodova.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply