Maganza, Alessandro

Maganza, Alessandro, slikar (Vicenza, ?1556 - ?, 1632). Najprije je učio u očevoj radionici, a zatim kod G. A. Fasola, iako je vjerojatnije da se tom slikaru, kao i Zelottiju, približio tek nakon boravka u Veneciji tijekom 1570-ih, gdje ga se najviše dojmilo Tintorettovo slikarstvo. 

Ostvario je mnogobrojna djela u Vicenzi, Padovi, Bergamu, Bresci i drugdje, a pretpostavlja se da je popularnost stekao i prihvaćanjem te širenjem posttridentskih strujanja. Stil mu je eklektičan i ujedinjuje neke elemente Tintorettova, Palmina i Veroneseova slikarstva. Nakon mnogih djela za vičentinske crkve naručitelji su mu vrlo često bili reformirani i novi crkveni redovi. U zrelijim godinama kvaliteta njegovih djela opada i zbog sve većega udjela radionice. Osim slike Tri Marije u Strossmayerovoj galeriji u Zagrebu, koja je nabavljena u XIX.st., u Istri se nalazi i pala Bogorodica od Sv. ružarija sa svecima iz crkve Blažene Djevice Marije »dei Servi« u Motovunu.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

N. Kudiš, Slika Alessandra Maganze u Strossmayerovoj galeriji, Radovi Instituta za povijest umjetnosti, 1995, 19; N. Kudiš Burić, Alcuni contributi Istriani all' »Accademismo« veneziano fra Cinque e Seicento in Istria, Arte in Friuli, arte a Trieste, Trieste 1999, 18-19.