evangeličke crkve

Evangeličke crkve, luteranske i reformirane crkve u Njemačkoj, Švicarskoj i drugim europskim zemljama nakon uspostave Evangeličke unije u Prusiji 1817.

Reformacijska je baština ukorijenjena u Istri već od XVI. st., a od XIX. st. djeluju različite protestantske (reformacijske) nominacije: evangelici, baptisti, reformirani, metodisti, Evanđeoska crkva. Međutim, do sredine XX. st. vjernici tih nominacija nisu bili organizirani u vjerske zajednice, već su se od prilike do prilike okupljali u privatnim kućama radi proučavanja Biblije.

Evanđeoska crkva u Puli ustanovljena je 1978. (misionari Vaclav Lustig i Radomir Vlaisavljević), u Labinu 1983., a u Rovinju 1985 (do tada djelovala kao ogranak puljske). Iz krila Evanđeoske crkve izišla je 1993. Kršćanska crkva Hosana - najveća crkva reformacijske baštine u Istri. Od 1996. prisutna je baptistička zajednica na području Pule. Metodisti se u početku okupljaju u Evanđeoskoj crkvi u Rovinju i Puli, a 2001. u tim su gradovima ustanovili vlastite denominacije. Unutrašnje je ustrojstvo evangeličkih crkava u izradi.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply