Topolovec, panorama, (preuzeto s https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/topolovec-hisa_6553172/)

Topolovac

Topolovac (slov. Topolovec, tal. Toppolo), naselje u južnom dijelu Koparskih brda (45°28′N; 13°49′E; 410 m nadmorske visine); 56 stanovnika (2023.); općina Kopar.

Smješten na pobrđu 1 km ispod ceste Gračišče – Kućibreg – Buje. Čine ga tri zaseoka između dolina Malinske i Dragonje, čiji je pritok Vruja izdubio sutjesku. Mnoge su kuće napuštene, većina stanovnika živi u zaseocima Žrnjovec i Hrvoji, gdje je crkva sv. Zenona (kapelanija).

Zapadno od naselja Topolovac je napuštena srednjovjekovna crkva sv. Jerolima kraj ruševina većega utvrđenoga naselja.

Topolovac je u prošlosti uglavnom pripadao novigradskoj biskupiji (župa Šterna), a kao posjed momjanskih (polovica XIII. st.) i koparskih (od 1585.) gospodara (Vergerio, del Bello, Grisoni). U austrijsko i talijansko doba pripada općini Oprtalj, 1956. prelazi u Narodnu Republiku Sloveniju, crkveno u Pazinsku apostolsku administraturu do 1977. (dijelom do 1973.). Danas je Topolovec kao kapelanija u sastavu župe Sočerga Koparske biskupije.

U Topolovcu je do 1906. bila škola s hrvatskim i talijanskim razredima. Na sljemenu pobrđa prema Kućibregu u studenom 1944. njemačka vojska uništila je partizanski bataljun »Alma Vivoda«.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply