Vizual izložbe Zvuci iz arhiva: Muzička omladina Pula (1963. - 1974.), autorice Lade Duraković, otvorene 9. 6. 2023. u Državnom arhivu u Pazinu

Muzička omladina u Puli

Muzička omladina u Puli, podružnica Muzičke omladine Hrvatske, osnovana s ciljem „okupljanja mladih, razvijanja smisla za umjetnost i kulturu, upoznavanja muzičkih dostignuća, razvijanja umjetničkih kriterija te ostvarivanja umjetničkih doživljaja kroz susrete i prijateljstva“, a osnivačka skupština održana je 17.II.1963. u Muzičkoj školi „Ivan Matetić Ronjgov“.

Okupljala je entuzijaste koji su na dobrovoljnoj bazi animirali glazbenike, pedagoge, publiciste te različita društva, ustanove i radne kolektive za sudjelovanje u organizaciji glazbenih događanja namijenjenih mladima. Organizirala je glazbene slušaonice, koncertnu djelatnost, didaktičke priredbe i predavanja o glazbi, izlete u veća glazbena središta na koncerte i operne priredbe i dr.

Prvi voditelj pulske podružnice bio je profesor glazbene teorije Antun Dolički. Sjedište podružnice bilo je u Prvomajskoj ulici (danas Ulica Sergijevaca), u prostorijama zbora „Matko Brajša Rašan“.

U svom je radu usko surađivala s Koncertnom poslovnicom, koja je djelovala unutar Istarskog narodnog kazališta, s Domom Jugoslavenske narodne armije/JNA (danas Dom hrvatskih branitelja), sa zborom „Matko Brajša Rašan“ i s Muzičkom školom. Koncerti su se (pod nazivom „Koncerti petkom“) održavali u Domu JNA, Muzičkoj školi, prostorijama zbora „Matko Brajša Rašan“, u Pionirskom domu i u atriju Franjevačkog samostana.

Podružnica je djelovala do kraja 1980-ih. U sklopu njezinih aktivnosti u Puli su gostovali ugledni solisti, komorni sastavi, zborovi i orkestri iz Jugoslavije i inozemstva. Često su nastupali i gradski glazbenici, profesori i učenici iz pulske Muzičke škole te gosti iz drugih hrvatskih glazbenih škola, pulski gradski orkestar, kulturno-umjetnička i folklorna društva, a priređivali su se i dramski recitali uz glazbene točke. Umnogome je pridonijela utemeljenju Međunarodnoga kulturnoga centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply