Prava naša sloga

Prava naša sloga, glasilo tzv. istrijanskog pokreta. Počela je izlaziti 1896. u Matuljima, gdje se začetnik pokreta, I. Krstić, sklonio nakon protjerivanja iz Rijeke. Krstićev pokret bio je pokušaj oživotvorenja ideje tal. liberala o »istrijanskoj naciji« kao posebnom identitetu, radi rastakanja hrvatskog identiteta u Istri. 

Snažno sredstvo u promidžbi tih ideja trebale su biti novine, što su ih financijski obilno podupirali talijanski liberali, pa je i Krstić list pokrenuo tek kad su mu istarski talijanski politički prvaci Matteo Campitelli i Andrea Amoroso obećali pomoć od 120 forinti. Kad je potkraj 1897. ta potpora obustavljena, list je prestao izlaziti, vjerojatno zbog skromnih rezultata Krstićeva djelovanja. On je 1901. obnovio izdavanje lista, a financijsku su mu pomoć osim liberala pružili i socijalisti, kojima se nakratko bio priklonio. Ocjenjujući list opasnim za vjerski život i nacionalni identitet hrvatskih vjernika, na području svoje biskupije A. Mahnič izrijekom je zabranio njegovo čitanje i širenje. Kad je 1903. zbog financijskih malverzacija Krstić uhićen, ugasio se istrijanski pokret, pa i njegovo glasilo.


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

V. Bratulić, Političke stranke u Istri u vrijeme narodnog preporoda, u: Hrvatski narodni preporod u Dalmaciji i Istri (zbornik), Zagreb 1969; S. Trogrlić, »Istrijanski pokret« Ivana Krstića, Istarska Danica 2003, Pazin 2002.