Semedela, (preuzeto s https://ekopercapodistria.si/nasi-kraji/pred-nami-tretji-del-semedelskih-vedut/, arhiva Krajevne skupnosti Semedela)

Semedela

Semedela (tal. Semedella), stambena četvrt grada Kopra (45°32′N; 13°43′E) sa stambenim zgradama i pojedinačnim kućama (4873 stanovnika, 2023.) na području nekadašnjega raspršenoga seoskog naselja (zaseoci Barban, Pastoran, Provè i Sveti Marko).

Nastala je nakon 1954., kad se Kopar počeo gospodarski razvijati na sjeverne padinama uzvisine Markovec. Do 1979. bila je zasebno naselje, a tada je pripojena Kopru.

Od stare jezgre Kopra odvaja je more, korito preseljene rijeke Badaševice, napuštena željeznička pruga Trst – Poreč i Bonifika, gdje su do 1912. bile solane. Danas je Bonifika najvećim dijelom zasuta, ima prometnu i rekreacijsku ulogu (sportsko-rekreacijski centar s višenamjenskom dvoranom), tu su i objekti za proizvodne i uslužne djelatnosti.

U Semedeli je crkvica sv. Marije od Zdravlja, podignuta 1640., povećana i preuređena 1855., obnovljena 1984. Oko crkve bilo je mjesno groblje do 1811. kada je otvoreno novo u Škocijanu. U crkvi je sarkofag s posmrtnim ostacima posljednjeg biskupa stare koparske biskupije Bonifacija Da Pontea. Crkva je 1998. upisana u registar slovenske kulturne baštine (Register kulturne dediščine Slovenije).

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Darjo Gregorič, „Naj območje Slavnikovih garaž postane mestni park spomina“, mrežne stranice koparskog građanskog pokreta Skupaj, 24. 3. 2021., https://www.skupaj.info/teme/naj-obmocje-slavnikovih-garaz-postane-mestni-park-spomina; https://www.koper.si/o-kopru/statisticni-podatki-o-mestni-obcini-koper/.

Slučajna natuknica

Pazinština